PREDSJEDNIŠTVO BIH Susret s ministrom vanjskih poslova Turske: Radujemo se novom druženju sa Erdoganom

Predsjedništvo BiH i Mevlut Cavusoglu
Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli su se sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Çavuşoğluom, te su iskazali zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom suradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Turske. 

Naglasili su važnost daljnjeg reguliranja ugovornih odnosa dviju zemalja, te su iskazali nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli da bi ekonomsku suradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom opsega turskih ulaganja u Bosni i Hercegovini, a naglašena je potreba za redovitim održavanjem sastanaka Zajedničkog ekonomskog povjerenstva. 

Tijekom razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova posebna pozornost posvećena je projektu izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo, značaju za regiju, kao i važnoj ulozi Turske u realizaciji ovog projekta. Iskazana je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebice u medicinskoj opremi i cjepivima, u cilju borbe za suzbijanje pandemije koronavirusa, kao i za angažiranje Turske agencije za razvoj i koordinaciju TIKA.

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je kazao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je i njegov posjet još jedan dokaz te potpore. Rekao je da Turska radi na nabavi većih količina cjepiva, te da BiH može očekivati i dodatne količine, nakon onih koje su već upućene. Naglasio je da će se i ubuduće raditi na unapređenju ekonomske suradnje i angažmanu na povećanju turskih ulaganja u BiH. 

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji, te je istaknuta važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom. Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktualnim političkim pitanjima u regiji i u svijetu.  

Članovi Predsjedništva BiH su prihvatili poziv za sudjelovanje na predstojećem sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, koji će biti održan u lipnju u Antaliji, te su iskazali zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Republike Turske, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.