LIDERI NAKON SASTANKA "Do kraja sljedećeg tjedna usvojit ćemo tri EU zakona, među njima i Izborni"

Čović Nikšić
N1

Trojka je danas bila domaćin sastanku lidera stranaka koalicije na državnoj razini u Sarajevu. Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako su se dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprečavanju pranja novca koji je usuglašen ide u dalju proceduru usvajanja, javlja N1.

“Čini mi se svaki put kada se sastanemo ne bude spektakularnih rezultata, ali korak po korak budemo bliže dogovorima. Ocijenili smo da je vrlo važno ispuniti uvjete za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU. Razgovarali smo da će inzistirati na tome, ukoliko dođe do otvaranja pregovora,  da odmah dobijemo i konkretan datum kako bi i mi vidjeli da ono što radimo prepoznaje se od EU i dobiva svoje konture kada je u pitanju put BiH ka EU”, rekao je Nikšić.

Isto je ponovio i lider HDZ-a Dragan Čović.

“Uvjet je da jasno znamo i s naše strane ako ovo sve završimo, a mislim da možemo da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora. Tako da to bude dodatni motiv nama, da ovaj posao završimo”, dodao je.

Nikšić je naveo da je dogovoreno i formiranje tri radne grupe koje će do kraja sljedećeg tjedna usuglasiti zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, izborni zakon i zakona o sudovima.

“Danas nismo konkretno govorili o rješenjima i zbog toga ćemo u narednom razdoblju raditi intenzivno pod koordinacijom ministra prave u Vijeću ministara”, rekao je Nikšić.

Čović je rekao da su se osvrnuli i na sastanak u Bakincima.

“Sat vremena smo potrošili da izanaliziramo naše zaključke sa posljednjeg sastanka iz Laktaša i drago mi je što smo to izanalizirali o čemu smo razgovarali, pregovarali i dogovarali s obzirom da je bilo raznih špekulacija o tome”, istaknuo je.

Čović Nikšić

Milorad Dodik, lider SNSD-a rekao da je politička grupacija koju on predstavlja za europski put BiH, ali da, ukoliko visoki predstavnik nešto nametne, tog puta neće biti. Potvrdio je da su danas postignuti dogovori u vezi rada na tri zakona, a da je zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih organizacija već usuglašen. Također, naveo je kako će zakon o izboru sudaca u Ustavni sud BiH biti na dnevnom redu u travnju.

“Uvjereni smo da možemo doći do usuglašenog, jedinstvenog teksta zakona o sukobu interesa na razini institucija BiH i on neće tretirati sukob interesa na nižim razini vlasti. One će donijeti svoje zakone usuglašene s tim. Zakon o sudu gdje ima konfuzije, ustanovili smo da u ovom imaju četiri razna prijedloga. Radna grupa će sve koncentrirati i završiti tekst, a gdje se ne slažemo bit će naglašeno i onda ćemo mi lideri sjesti i vidjeti”, rekao je Dodik.

Što se tiče zakona o sprečavanju novca i financiranja terorističkih organizacija, kazao je kako moraju usvojiti do kraja mjeseca ako žele biti kredibilni.

“Mi to možemo uraditi. On je u Domu naroda i čeka dogovor o drugim stvarima. On podrazumijeva i suglasnost koju smo danas postigli, da se u travnju stavi na dnevni red zakon o izboru sudaca Ustavnog suda BiH. Ostavili smo travanj da vidimo kako će se događati ovaj proces i ne želimo ga opteretiti, ali u travnju će biti u strukturama. Dokumenti koje ste vidjeli, 90 posto se slaže sadržaj. Nastavljamo raditi i na izbornom zakonu. Ne bježimo od toga da se implentira mjere integriteta, ali nećemo dati suglasnost koji hoće nametnuti Schmidt”, rekao je Dodik.

Kazao je kako će paket sadržavati zajedničku izjavu i apel: “Ako nam date pregovore, a ne date datum ništa nam niste dali.”

“Ne želimo doživjeti sudbinu drugih zemalja koje smo već vidjeli. Molim vas dajte nam datum. Morat ćemo imati ogroman broj stručnih ljudi koji će raditi na pregovorima. Ako nema datuma, onda se EU igrala s nama, onda nema stimulacije i BiH nastavlja da bude kolonija”, rekao je Dodik.

Ponovio je kako je za europski put i poštivanje Ustava BiH, ali da nitko ne treba nametati rješenja.