IMA LI POMAKA? Za utorak najavljen susret HDZ, SNSD i trojke

Sastanak Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik
Hercegovina.info

U utorak u Sarajevu je planiran sastanak predstavnika Trojke, SNSD-a i HDZ-a što će biti prvi susret na kojem će prisustvovati samo koalicijski partneri nakon dramatičnog sastanka u Konjicu koji je održan 30. lipnja.

Od susreta u Konjicu, predstavnici ovih stranaka su se sastali samo jednom i to u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i europske dužnosnice Angeline Eichhorst.

Kako saznaje Klix, na sastanku će se probati pronaći rješenje za političku krizu koju je proizveo predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik sa svojim partnerima i koji sada traži od Trojke i HDZ-a 'prijedlog za deeskalaciju'. Predstavnici SNSD-a su svoj prijedlog već dostavili, i partnerima i Europskoj uniji, dok je HDZ izašao sa svojim prijedlogom koji se tiče njihovih zahtjeva poput reforme Izbornog zakona.

Trojka trenutno 'drži' SNSD-ovce na pitanju imenovanja novog ministra financija BiH. Kao što je poznato, SNSD želi da se imenuje njihov Srđan Amidžić, no iz Naše stranke su poručili da neće glasovati 'za' u Parlamentarnoj skupštini BiH sve dok Dodik ne povuče antiustavne i antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji se tiču Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i prestane s udarima na državne institucije.

Potpuno je jasno da su vladajući u RS-u 'zakuhali' situaciju u Bosni i Hercegovini i da sada traže izlaz na način da svi podjednako podijele krivicu, i međusobno i pred očima građana, ali i pred Europskom unijom koja zahtijeva rješavanje krize i ispunjavanje uvjeta na europskom putu.

O sastanku je danas govorio i Dragan Čović (HDZ). On je, kao i uvijek, bio optimističan. "Mi želimo faktički s desetim mjesecom završiti glavninu stvari iz paketa od 31 aktivnosti koju smo dogovorili sa komesarom za proširenje EU Varhelyijem kad je bio ovdje. Tu će svakako biti Izborni zakon i Ustavni sud. To su sad one ozbiljne stvari kojima se moramo svakodnevno baviti", tvrdi Čović.

Smatra da će se na taj način relaksirati odnosi s partnerima, a što bi uključivalo i izbor novog ministra financija. Hoće li do utorka tri strane doći do nekog rješenja ili nas očekuje produbljivanje političke krize ostaje da se vidi, no treba znati da partneri na državnom nivou trenutno imaju dijametralno suprotstavljene stavove, piše Klix.