PADAJU DILERI Više osoba uhićeno zbog organiziranog kriminala

SIPA ulaz zgrada
Ilustracija/Hercegovina.info

Akcija se provodi po naredbi Tužiteljstva Brčko Distrikta u suradnji s policijom iz Brčko Distrikta i MUP-a RS.

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) jutros su započeli akciju u kojoj se zbog organiziranog kriminala uhićuju osobe osumnjičene za promet narkoticima.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (22.11.2021. godine) započeli pretrese na 22 lokacije na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Špionice, Pelagićeva i Orašja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa krivičnim djelom 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akcija 'Bjegunac' policijski službenici SIPA-e pretresaju osobe, stambene objekte i pokretne stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičene osobe i privremeno oduzimaju predmete koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrše po naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Brčko distrikta Bosne  i Hercegovine, u suradnji sa službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutarnjih poslova Posavske županije.

Navedene aktivnosti su nastavak operativne akcije 'Bjegunac' koja je započeta 21.11.2021. godine, po naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je na graničnom prijelazu Orašje slobode lišena jedna osoba, kada je izvršen pretres osobe i putničkog motornog vozila koje koristi ova osoba. Istog dana na području Bijeljine policijski službenici su izvršili pretres kuće i vikendice koju koristi privedena osoba, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.