NAKON PET GODINA Pročitajte što piše u odluci Christiana Schmidta o deblokadi Federacije BiH

Christian Schmidt
N1

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio kako je donio novu odluku o deblokadi vlasti u FBiH, na stranici OHR-a ona je objavljena u cijelosti.

Odluka se odnosi na deblokadu imenovanja Federacije BiH, ali i na izmjenu Ustava Federacije BiH. Nametnute odluke Christiana Schmidta prenosimo u cijelosti:

Deblokada imenovanja Vlade Federacije BiH

Članak 1

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. ožujka 2023. godine, a koji je usuglasio jedan od potpredsjednika 3. travnja 2023. godine i izmijenjene 27. travnja 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa člankom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

Svaki potpis koji je potreban, suglasnost treba dati, posebno potpredsjednici Federacije, i konzultacije koje treba održati u cilju imenovanja Vlade Federacije u skladu s člankom IV.B. .5, stavak (1) Ustava Federacije, smatra se da su sačinjene u ispravnom obliku.

Članak 2

Vlada Federacije se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Zastupničkog doma Federacije BiH u skladu sa člankom IV,B,5 stav (1) Ustava Federacije.

Predsjedavajući Zastupničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. travnja 2023. godine. Jedina točka dnevnog reda ove sjednice biće potvrđivanje imenovane Vlade.

Članak 3

Parlament Federacije će dati sve od sebe da pokrene proces izmjene članka IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi mogao, ukoliko bude usvojen u skladu s člankom VIII.1. Ustava Federacije BiH., osigurati da relevantne institucije u Federaciji poštuju svoju obavezu da osiguraju izbor Vlade Federacije.

Amandman u prilogu, koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu 1. svibnja 2024. godine pod uvjetom da Parlament Federacije BiH prije tog datuma ne odluči drugačije izmjenom Ustava Federacije iz stava 1. ovog članka.

Izuzetno od stava (2) ovog članka, amandman u prilogu ovog zakona stupa na snagu danom raspuštanja zakonodavnog tijela Federacije ili bilo kojeg njenog doma u skladu s člankom IV.A.16. Ustava Federacije ako se ovo raspuštanje dogodi prije datuma iz stava (2) ovog članka.

Nakon stupanja na snagu, priloženi amandmani imaju prednost nad svim nedosljednim odredbama zakona, propisa i akata. Nije potreban nikakav dodatni normativni akt da bi se osiguralo njegovo pravno djelovanje. Ipak, vlasti u Federaciji BiH ostaju u obavezi da takve zakone, propise i akte usklade sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Članak 4

Ova odluka će se bez odlaganja objaviti u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine i na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah nakon što se uz Amandmane na Ustav Federacije BiH prilože Odluka stupa na snagu kako je propisano i pod uvjetima iz članka 3. ove odluke.

Izmjena Ustava Federacije BiH

U Ustavu FBiH mijenjaju se sljedeći dijelovi:

Amandman CXXXI

U članu IV.B.5, stavovi (1) i (2) mijenjaju se i glase:

Predsjednik Federacije će, nakon konzultacija s predsjedavajućim i potpredsjednicima oba doma, šefovima klubova i potpredsjednicima Federacije, odrediti kandidata za premijera koji ima kredibilne šanse da dobije podršku u Parlamentu Federacije BiH.

Kandidat za premijera dužan je u roku od 15 dana izvijestiti predsjednika o formiranju Vlade koja bi, ako je imenuje predsjednik Federacije u suglasnosti s oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (2) ovog članka, mogla biti podržana od većine u Zastupničkom domu.

Vladu Federacije imenuje predsjednik Federacije, u dogovoru s oba potpredsjednika Federacije, u roku od 30 dana od izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Zastupničkog doma Federacije.

Nakon stavka (2) dodaju se nove stavke (3) do (7) koji glase:

Ako predsjednik Federacije ne imenuje Vladu Federacije u suglasnosti s oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (2) ovog članka, predsjednik Federacije ima dodatnih 30 dana da ponovi postupak propisan zakonom.

Prva dva stava ovog članka.

Ako predsjednik Federacije ponovo ne imenuje Vladu Federacije u suglasnosti s oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (3) ovog članka, Vlada koju predlaže predsjednik Federacije u suglasnosti s jednim potpredsjednikom Federacije -Predsjednik se prosljeđuje Parlamentu Federacije. Ova predložena Vlada smatra se izabranom ako je potvrđena većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim većinom glasova u Domu naroda pod uvjetom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više izaslanika u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda.

Upražnjeno mjesto u Vladi popunjava se po postupku iz st. (2) i (4) ovog članka, osim ako zakonom nije drugačije određeno.

Ako Vlada ne bude izabrana u skladu sa stavkom (4) ovog članka, predsjednik Federacije, u dogovoru s potpredsjednicima Federacije, ponovit će postupak iz stava (2) ovog članka.

Ako Vlada nije imenovana prema stavku (6) ovog članka ili ako Vladu imenovanu prema tom stavu ne potvrdi Zastupnički dom, bez obzira na članak IV.A.16. stavak (1), Parlament Federacije i županijske skupštine će se smatrati raspuštenim. Prijevremeni izbori raspisuju se u skladu s Izbornim zakonom BiH za Zastupnički dom Federacije i skupštine županija. Mandat predsjednika i dva potpredsjednika Federacije prestaje njihovom zamjenom nakon ovih prijevremenih izbora.

Dosadašnji stavak (3) postaje stav (8).