MUP HNŽ demantirao i prozvao autore lažnih vijesti o događajima u Stocu i Mostaru

MUP HNŽ Mostar
Hercegovina.info

MUP Hercegovačko-neretvanske županije oglasio se danas povodom nemilih događaja u Mostaru i Stocu koji su se dogodili u protekla dva dana. Iz MUP-a su prozvali autore lažnih vijesti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U povodu nemilih događaja koji su se proteklih dana zbili na području Mostara i Stoca, kao i  pratećih medijskih istupa pojedinih organiziranih skupina, među njima nažalost i nositelja visokih političkih i javnih funkcija, MUP Hercegovačko-neretvanske županije oštro odbacuje sve dezinformacije, insinuacije i nesuvisle optužbe, naročito opovrgavajući današnje navode s neprovjereno objavljenim pogrješnim imenima sudionika događaja nad kojima intenzivno provode istražne radnje.

Neodgovorno istupanje u javnost, politiziranje ponukano prikupljanjem jeftinih političkih bodova, kao i medijsko izvještavanje koje krši osnovne novinarske etičke kodekse pa i Zakon, opasno usložnjavaju ionako visoke napetosti i ministar unutarnjih poslova Marijo Marić poziva sve dionike takva javnog komuniciranja na odgovorno ponašanje unutar zakonskih odrednica.

Ministar Marić ujedno poručuje da Uprava policije MUP-a HNŽ-a, u koordinaciji sa Županijskim tužiteljstvom Mostar intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti događaja i utvrđivanju identiteta izvršitelja i u Mostaru i Stocu, u istrazi koja je već dala konkretne operativne rezultate. Međutim, za razliku od spomenutih pojedinaca, MUP je Zakonom spriječen iznositi podatke unutar tekuće istrage, do trenutka kada će moći istupiti sa svim relevantnim činjenicama.

"Po okončanoj kriminalističkoj obradi, javnost ćemo upoznati sa svim potrebnim pojedinostima u obadva slučaja, a ovim putom pozivam i medije i pojedince koji se osjećaju pozvanima komentirati predmetne događaje da se suzdrže od ostrašćenosti i ''dolijevanja ulja na vatru'' jer ti postupci neminovno vode dezavuiranju javnosti što potencijalno može polučiti dodatne negativne učinke i proširiti razmjere ionako neželjena stanja", izjavio je ministar, dodajući kako su unutarnji poslovi resor kojemu je u zadatak stavljena sigurnost Županije i kako iznošenje nepotpunih, netočnih i izmijenjenih informacija povlači za sobom i zakonsku odgovornost, ali i kako može poremetiti tijek istrage koju policija provodi sukladno profesionalnim standardima.

Portal Klix i federalni zastupnik Sanel Kajan objavili su i imena navodnih vlasnika vozila koja su sudjelovala u napadu, no ta informacija je u međuvremenu demantirana, a facebook objava Sanela Kajana je i obrisana, iako je šteta već počinjena.

Iz FUP-a je za Hercegovina.info demantirano kako su novinarima portala Klix dali bilo kakve informacije o imenima vlasnika automobila.