MRTVA TRKA ZA KONGRES U Arizoni i Nevadi glasovi se broje uz prisutnost policije

Izbor kongres SAD
Profimedia

Amerikanci biraju na kongresnim izborima za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata. Po većini predviđanja, pobjedu u Zastupničkom domu odnijet će republikanci, dok je za Senat situacija neizvjesna. 

Popularno zvani međuizbori, jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu.

U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju tanku većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će ju sada izgubiti, prenosi Index.

Biden: Ovo je bio dobar dan za Ameriku

"Jučer smo održali izbore. Ovo je bio dobar dan za Ameriku i demokraciju", rekao je Biden. Američki predsjednik je posebno zahvalio mladim ljudima što su izašli na izbore. "Demokracija je bila na kušnji posljednjih godina, ali svojim se glasovima američki narod izjasnio", rekao je Biden.

"Stručnjaci su predviđali 'crveni val', ali se on nije dogodio", rekao je Biden referirajući se na rezultate koje su ostvarili republikanci te dodao da se mnogi rezultati u ključnim utrkama još zbrajaju. 

Biden je rekao da je svako mjesto koje izgubi njegova stranka velik gubitak. No istaknuo je da je njegova stranka "izgubila manje mjesta u Zastupničkom domu nego na bilo kojim međuizborima u zadnjih 40 godina".

Sadržaj se učitava...

Službe sigurnosti američkih saveznih država Arizone i Nevade su u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih postizbornih prosvjeda i navoda o izbornoj prevari dok se pripremaju za višednevno brojanje glasova koje će odrediti konačne rezultate ključnih utrka za guvernera i Senat.

Stotine tisuća glasova i dalje nisu prebrojane u tim državama, koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom. Izborni dužnosnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka, prenosi Hina.

Unatoč strahu od nasilja i zastrašivanju glasača tjednima prije izbora, dužnosnici su rekli da su izbori protekli glatko u obje države i da se povećana prisutnost snaga reda isplatila.

Šerif okruga Maricopa Paul Penzone je u intervjuu za Reuters rekao da je njegova postaja rasporedila helikoptere, bespilotne letjelice, policajce na konjima i nadgledala ljude koje je smatrala potencijalno problematičnima na društvenim mrežama tjedan dana prije izbora.

Dodao je da ostaju u stanju pripravnosti. "Ograde i barikade su podignute oko biračkih odbora kako bi se spriječio prodor prosvjednika", rekao je Penzone. "Poduzeli smo sve potrebne mjere. Znamo kako građanski nemiri izgledaju i kako masovni mogu biti", dodao je.

Stotine tisuća glasova nisu prebrojane

Otprilike 400.000 glasova još uvijek nije prebrojano u okrugu Maricopa, rekli su izborni dužnosnici. Utrka za guvernera i Senat i dalje je neizvjesna uz prebrojanih oko 70 posto glasova. Republikanska kandidatkinja za guvernerku i teoretičarka zavjera Kari Lake isticala je kvar oko 60 električnih strojeva za brojanje glasova, što je izazvalo bojazan da bi, ako izgubi, to mogla zloupotrijebiti.

Jamie Rodriguez, neovisna izborna dužnosnica u okrugu Washoe u Nevadi, rekla je da su u vrijeme predizbora teoretičari izborne prevare uznemiravali njezino osoblje. Njezina prethodnica je ljetos podnijela ostavku, a kao razlog je navela prijetnje koje je dobila nakon što je bivši predsjednik Donald Trump lažno tvrdio da je na izborima 2020. izgubio zbog izborne prevare.

U okruzima Washoe i Clark, koji čine 90 posto glasova savezne države Nevade, još uvijek nisu prebrojani deseci tisuća glasačkih listića poslanih poštom.