FOTO  'NARKO NE' U Mostaru održan trening Europskom prevencijskom kurikulumu

droga, Narko Ne, prevencija, ovisnost
Hercegovina.info

Udruga za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u partnerstvu s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru organizirala trening o Europskom prevencijskom kurikulumu kojem su nazočili predstavnici nadležnih ministarstava i ustanova koji imaju opću ili specijaliziranu ulogu i odgovornost za kreiranje i koordinaciju preventivnih programa.

Fokus treninga bio je da se pristupi prevenciji ovisnosti zasnovanoj na dokazima, kao i različiti internacionalni standardi kvalitete prevencije ovisnosti. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) autor je kurikuluma, a uposlenici/uposlenice NARKO-NE-a su trenutno jedini licencirani treneri/trenerice za Bosnu i Hercegovinu. 

Cilj treninga bio je da sudionici i sudionice u svom budućem radu primjenjuju efikasne pristupe prevencije korištenja supstanci, te da omogući dobro informirane izbore o financiranju i prioritetima implementacije na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou. Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE je neprofitna organizacija koja djeluje 20 godina na području cijele Bosne i Hercegovine i jedina je organizacija u BiH koja provodi prevenciju zasnovanu na dokazima.

"Danas održavamo trening na temu europskog prevencijskog kurikuluma. To je kurikulum koji je namijenjen donositeljima odluka, što je učinkovito i što je djelotvorna prevencija, a što ne. To je prvi kurikulum na razini Europe koji je zadnje dvije godine napravljen. On ima za cilj unaprijediti kvalitetu prevencije u cijeloj Europi. Današnji trening u Mostaru je prvi trening za ključne donositelje odluka u Bosni i Hercegovini. U ovoj godini planiramo održati još dva treninga u drugim regijama BiH", rekao je Amir Hasanović izvršni direktor NARKO NE.

"Kroz ovaj kurikulum mi se moramo fokusirati na razvoj djece i mladi kako bi odmah vidjeli što je potrebno, koji su rizični faktori i kako ih smanjiti, a koji su zaštitni i kako ih povećati kako bi posljedice bile što blaže".

"Ovakve organizacije su naša produžena ruka na terenu. U suradnji s nevladinom organizacijom NARKO NE mi smo sretni što možemo zajedno implementirati stvari koje su na našem euroatlantskom putu vrlo bitne, brojne su i uvjeti ulaska BiH u Europsku uniju. Naša podrška  organizaciji Narko NE se ogleda i suorganizaciji današnjeg događaja. Što se tiče samog europskog prevencijskog kurikuluma smatramo da je to vrlo bitno za aktere koji se bave prevencijom u BiH. Danas je vrlo bitno imati prave aktere na pravim mjestima kada je u pitanju naša najmlađa populacija. Mislim da smo na pravom mjestu i da ovu zajednicu i društvo čekaju neka bolja vremena", rekao je Dragan Vukadin ispred Ministarstva sigurnosti BiH.