NAKON SVAKOG PLJUSKA Evo zašto se s "velikih stepenica" ogromne količine vode slijevaju u Ulicu Stjepana Radića

Stepenice
Facebook

Aktivisti Facebook stranice Žućo Bosna i Hercegovina danas su obišli "velike stepenice" kako bi ustanovili zašto se ogromne količine vode slijevaju na Ulicu Stjepana Radića nakon svakog jačeg pljuska ili veće kiše.

Slično je i sa "malim stepenicama" koje također vode u naselje Bijeli Brijeg 2 preko kojih se ogromne količine vode nakon kišnih dana u Mostaru slijevaju sve do raskrižja na Starom igralištu i dalje plave cijelu zonu ispred poslovnih prostora na Starom igralištu, što je bio slučaj u zadnjih dva dana.

Evo i jednog od razloga za takvo stanje na "velikim i malim stepenicama" koji se godinama ne rješava. Poznato je kako odvodni sistem treba oblikovati na način koji omogućava racionalno održavanje i čišćenje. Čišćenje odvodnog sistema vrši se periodično, a povremeno kada nastupi začepljenje. Periodično ispiranje sistema vrši se pomoću vode pod pritiskom, a ako je u pitanju začepljenje, onda pomoću vode pod pritiskom i strojeva za mehaničko čišćenje. U prvom slučaju treba predvidjeti posebne šahtove za čišćenje, a u drugom visoko kvalitetnu cijev.

Kod čišćenja cijevi sa vodom pod visokim pritiskom treba mlaznicu uvesti u sistem u smjeru suprotnom smjeru toka. Za ovakve slučajeve ugrađuju se posebni šahtovi sa cijevima za čišćenje. Razmak među njima je cca 70 m. Ugrađuju se na kolovoznu ili pješačku ploču, a od slivnika se razlikuju samo što imaju poklopac umjesto rešetke.

U kakvom su stanju i kad su zadnji put čišćeni na malim stepenicama vidljivo je iz fotografija. Za ovu problematiku je zadužena GU grada Mostara i JKP Vodovod.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.