Mostarski Srbi priželjkuju Lokalne izbore

Saborna crkva Mostar
hercegovina.info

Izbori u Mostaru nakon višegodišnje političke blokade trebali bi se održati. Svoje mjesto na lokalnoj političkoj sceni traži i Koordinacija Srba Mostara. Nezadovoljni su jer su izostavljeni iz potpisanog Sporazuma između HDZ-a BiH i SDA, koji je omogućio održavanje izbora.

Kako bi ojačali političku poziciju, pozvali su stranke iz Republike Srpske da se uključe. SNSD i SDS, koje imaju gradske podružnice u Mostaru, odlučile su se na zajednički nastup na Lokalnim izborima kroz jedinstvenu srpsku listu.

Pozitivna strana za srpsko stanovništvo Mostara je ta da će izbora biti, kažu u Korodinaciji Srba. Nezadovoljni su jer su izostavljeni iz Sporazuma o izbornim pravilima.

“U tom sporazumu, mi kao narod se nigdje ne vidimo. Imamo obećanja da ćemo biti jezičac na vagi, da ćemo izabrati legitimne predstavnike, ali se nigdje ne objašnjava na koji način”, kaže Dušan Golo, Koordinacija Srba Mostar.

U udruženju povratnika smatraju kako su iskazana nezadovoljstva Koordinacije Srba zakašnjela reakcija. Ističu kako Republika Srpska, a ni Koorodinacija Srba, proteklih godina nisu učinile puno na poboljšanju položaja srpskog stanovništva. Prošle su, kažu, 22 godine od organiziranog povratka Srba na područje Mostara, kojih, prema posljednjem popisu, ima oko četiri posto, odnosno tek petina prijeratnog broja. Stasala je, kažu, nova generacija koja se sama izborila za sebe i kojoj treba dati šansu.

“Vrijeme je da mlade osobe preuzmu incijaitvu, a ne da se tamo neki samozvani predstavljaju”, kaže Vujadin Berberović, Udruženje povratnika Srba, Mostar, prenosi BHRT.

“Što se tiče Srba u Mostaru, oni dijele sve nedaće i brige građana Mostara, s tim da Srbi nakon rata nisu politički narod u Mostaru, nisu imali svoje prave predstavnike – ni u izvršnoj ni u zakonodavnoj vlasti”, kaže Sanja Bjelica, potpredsjednik SKPD “Prosvjeta” Mostar.

Na Lokalne izbore mostarski Srbi izaći će s jedinstvenom listom. Ona okuplja mostarske ogranke SNSD-a i SDS-a, te udruženja sa srpskim predznakom. Žele, kažu, autentične predstavnike. Svakom narodu pripada najmanje četiri, a najviše 15 mjesta u vijeću. Do sada su srpski predstavnici bili isključivo na listama drugih stranaka. Pripreme za izbore krenule su s izradom socijalne karte, javlja BHRT.

“Ta socijalna karta će nam pokazati s čim raspolažemo što se tiče srpskog stanovništva u gradu Mostaru, spolna, obrazovna, starosna struktura, koliko imamo birača…”, kaže Dušan Golo, Koordinacija Srba Mostar.

I dok još ne licitira s imenima za srpsku listu, za jedno ime je izvjesno da će se kandidirati za Gradsko vijeće. Miljan Rupar trenutno radi kao predavač na Koledžu ujedinjenog svijeta. Ističe kako svi mladi u Mostaru imaju iste probleme. Odlučio se politički angažirati, ali je umjesto stranke s nacionalnim predznakom odabrao socijaldemokratsku opciju.

“Odgojen sam kao dijete u multikulturalnoj sredini sa načelima multietničnosti i nisam mogao prihvatiti da budem član neke političke opcije koja zastupa jedan, drugi ili treći narod. Morao sam biti u opciji koja zastupa sve narode”, kaže Miljan Rupar, Gradski odbor SDP-a Mostar.