VIDEO  Kvesić u podrum Pedijatrije dovodi privatnu polikliniku Medikol

pedijatrija SKB Mostar
Hercegovina.info

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u podrum nedavno otvorene Pedijatrije dovodi Medikol, tvrtku iz Hrvatske, u koju se po uslugu PET/CT već mjesecima šalju naši onkološki pacijenti. Koji je interes ravnatelju koji se hvali kvalitetom usluga i opremljenošću kadra da u podrum bolnice dovodi privatnu polikliniku iz Hrvatske nikome nije jasno. Medikol i Sveučilišna bolnica u Mostaru već pet dana ne odgovaraju na naš upit oko poziva za najam podruma Pedijatrije, koju su nedavno praznu otvorili. Bolnica šuti upitana koji joj je interes da u podrum dovodi privatnu polikliniku, bilo koju, dok Medikol šuti hoće li se preko tvrtke 2M prijaviti za najam podruma Pedijatrije SKB-a.

pedijatrija SKB Mostar

S druge strane Medikolom se uvelike bave mediji u Hrvatskoj. Bespravna gradnja para koji drži Medikol bila je tema Provjerenog, dok je Slobodna Dalmacija pisala koliko čekaju na pregled onkološki pacijenti iz Hrvatske. Oni iz BiH ne čekaju, jer Medikolu masno plaćamo pregled. Nadalje, Dnevnik.hr je pisao da je HZZO u posljednjih 10 godina privatnoj tvrtki Medikol isplatio 87 milijuna eura za PET/CT dijagnostiku, a da su za taj novac mogli kupiti 25 PET/CT uređaja.

Sadržaj se učitava...

Čini se da u BiH sve to slabo čitaju, budući da su spremni Medikolu narednih 20 godina skretati milijune našeg zdravstva, umjesto da skrenu za par milijuna u jedan uređaj u svoj podrum i pretragu obavljaju sami. 

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru 4. ožujka ove godine uputila je poziv za prikupljanje pisanih ponuda radi davanja u zakup viška prostora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na suterenu novoizgrađenog objekta Klinike za pedijatriju, a za obavljanje djelatnosti zakupca dijagnostika PET/CT. Važio je 15 dana, što znači da su prijave okončane ovih dana.

SKB poziv

Površina iznosi 450 metara četvornih bruto prostora, a prostor se daje u zakup na čak 20 godina. Upućeniji tvrde da će se na poziv prijaviti tvrtka 2M, Medikolova tvrtka u BiH. Praktično je to javno rekao i sam ravnatelj. 

„Nama se prije nekoliko mjeseci pojavila ekipa Medicola koja je tražila da iznajme prostor za PET/CT. Na pedijatriji imamo prazan prostor u podrumu koji bi bio adekvatan za instaliranje ovog dijagnostičkog uređaja i procijenili smo da bi bilo dobro da u Mostaru imamo PET/CT“, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić za RTV HB.

Mostarski Vitalis bunio se što njihova poliklinika ne može doći u ravan s Medikolom, koji po skupljoj cijeni od njih isporučuje pregled. 

I oni su se javili na poziv za najam podruma. 

„Ovaj poziv je raspisan da bi se samo zadovoljila zakonska regulativa i ne samo da se zna tko će se prijaviti već se zna tko će i dobiti, a to je naravno Medikol odnosno njihova tvrtka u BiH 2M d.o.o Mostar. Vidite po samom tekstu natječaja da je usuglašen dogovor na relaciji SKB-Medikol“, kaže vlasnik Vitalisa Goran Đuzel. On smatra da se radi o natječaju koji je samo forme radi objavljen. 

„Dogovor je unaprijed postignut, Medikol je jedini izbor SKB-u a to je i medijski najavljeno od strane SKB-a da je dolazila “ekipa iz Medikola” te da je dogovor isključivo za instaliranje NOVOG PET-CT aparata. ZSU Poliklinika Vitalis će se prijaviti na natječaj jer jedina zadovoljava sve uvjete natječaja i jedina može odmah pružati usluge!“, zaključuje u pismenom odgovoru Đuzel te napominje da je i resorno ministarstvo najavljivalo svojevrsnu kupnju PET/CT od strane SKB, ne otkrivajući pritom pravu istinu postignutih dogovora. 

Podsjetimo, najteži pacijenti iz HNŽ-a na pregled se upućuju u Split, poliklinici Medikol.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.