BEZBOLNI POROĐAJI Za dva mjeseca u mostarskoj bolnici za isti se odlučilo oko 30 posto žena

Kantonalna bolnica Dr Safet Mujić bezbolni porod
Hercegovina.info

U posljednja dva mjeseca, otkada je u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" moguć bezbolni porod, odnosno porod uz epiduralnu anesteziju, oko 30 posto žena odlučilo se za ovu metodu. Potvrdila je to za Hercegovina.info načelnica Odjela ginekologije i porodništva KB "Dr. Safet Mujić" prim.mr.sci.dr Alma Vila Humačkić. Projekt je to na kojem se radilo sedam mjeseci, a mogućnost za ovu metodu rotkinje imaju od početka travnja.

"Sada otprilike imamo između 25 i 30 posto poroda s epiduralnom anestezijom. Najveći razlog zbog pacijentice ne žele raditi istu je strah injekcije u kralježnicu. No, radi se o malim i tankim iglama koje ne uzrokuju nikakvu traumu. Žene koje se odluče na ovu metodu uistinu ništa ne osjećaju. Koordinirano s nama tiskaju, a bez ikakve potrebe za tiskanjem i prezadovoljne su. Strah je razlog zbog kojeg se ostala većina trudnica ne odlučuje na istu", kaže nam dr. Vila Humačkić.

Kantonalna bolnica Dr Safet Mujić bezbolni porod

Dva mjeseca od kada obavljaju ovakve porode problema nije bilo.

"Komplikacije za sada nismo imali, iako se radi o kratkom razdoblju od uvođenja ove metode u našu bolnicu. Također, mi pratimo žene, one nemaju glavobolje, problema s ustajanjem, a koriste i noge. Imaju potpuno kontrolu nad cijelim svojim tijelom i lokomotornim sustavom"", ističe.

Ona smatra kako će postotak žena koje će se odlučiti na ovakvu vrstu poroda povećati, no samo do jedne granice.

"Iskreno se nadam da ćemo doći do brojke od 40 do 45 posto, ali da neće ići preko toga. Razlog je taj što postoje žene koje su već rađale i svjesne su da porod neće dugo trajati. Već su prošle recimo dva uta kroz to i znaju kako je bilo i nije im prestrašno".

Kako ističe dr. Vila Humačkić po ginekologe ovakvi porodi nisu idealni niti inzistiraju na njima, no mora se ići u korak sa svjetski standardima i pružiti majkama opcija za kojom imaju sve veću potrebu. Jedan od razloga uvođenja ove metode je i veliki porast carskih rezova u Federaciji, a koje u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne rade i za koji dr. Vila Humačkić smatra kako nikako nije dobra opcija.

"Nama ginekolozima epidural nije najidealnija solucija jer nam porodi traju duže nego inače. Žene u toj situaciji nemaju osjećaj za tiskanjem pa ih mi, kada vidimo kontrakcije, potaknemo na to. Budući da nema pritiska i kontrakcije nema ni adekvatne jačine. To nam malo produži porod. Mi na tome ne inzistiramo, no primijetili smo da u Federaciji imamo porast carskih rezova, koji se najčešće rade kao posljedica straha žena od poroda i bola. Stoga smo odlučili napraviti uvjete da tog bola nema, da su pacijentice s te strane mirne i da ne bude to razlog zašto nas pritišću da radimo carske rezove koji su nepotrebni. Carski rez je inače stvar sile, a ne stvar koja se uobičajeno radi. Imamo bolnice u Federaciji koje nažalost imaju više od 35 posto carskih rezova, a dok u privatnim porodilištima imamo 80 posto žena koje se porađaju na carski rez, a sve iz straha. Nama je puno jednostavnije raditi carski rez, ali to je "medvjeđa usluga" za majku. Postoji puno stvari zbog kojeg ga mi ne radimo. On nije optimalan, a da jest, on bi nam olakšao. Da on ima bilu kakvu prednost za majku ili dijete mi bismo bili sretni, odradili bi ga brzo, a neki porodi ne bi trajali četiri sata", ističe.

Najteže je dobiti "zeleno svjetlo" od anesteziologa istaknula je dr. Vila Humačkić budući da su oni preopterećeni.

"Anesteziolozi su 90 posto ove metode. Oni inače imaju jako puno drugog posla i mislim da je to jedan od razloga. No mi smo inzistirali na ovome, napravili smo projekt i išli zajedno s njima u ovu priču. Najveći problem je dobiti "zeleno svjetlo" od njih. U cijelom svijetu se žene porađaju uz epiduralnu. U Norveškoj primjerice imate 98 posto takvih poroda. Ne porađa se na taj način samo onaj tko dođe u posljednji trenutak i nema vremena za epiduralnu. To je svjetski i europski standard. Mi ako se želimo razvijati moramo ići u korak s vremenom. Od kad je svijeta žene trpe istu bol kada je u pitanju porod. Nevjerojatno je da ništa nismo do sada postigli u tom smislu. Sada imamo to nešto, pa to možemo i ponuditi, pa ukoliko netko želi pristati. Moramo izaći u susret i olakšati ženama koje to žele."

Problem se uvijek može dogoditi.

"Sve je to opisano, no opisani su i problemi kod običnog poroda. Ništa u medicini nije egzaktno", rekla nam je dr. Vila Humačkić.

Jedna od prvorotkinja koja se odlučila poroditi na ovaj način je i Mia Kalajdžić Jazvin koja je svoju bebu na svijet donijela u ponedjeljak.

"Ja sam prvorotkinja. Svih devet mjeseci sam dolazila na ginekologiju ovdje kod naših doktora. Prezadovoljna sam uistinu sa svima u bolnici na čelu s dr. Vila Humačkić. Kada je došao sam čin poroda malo sam se prepala. Tada sam imala prijedlog da uradimo epiduralnu. O tome sam čitala kada je tek ta opcija stigla u Mostar, tada sam se dosta informirala. S obzirom na svoje godine bilo je straha, pa su mi rekli da je ovaj porod za mene idealan i bezbolan. S obzirom na to da u obitelji imam iskustava, majka je rodila nas troje, sestra također ima troje djece i imam njihova iskustva, nisam mogla vjerovati da to može tako proći i bila sam skeptična. Znala sam da se injekcija daje u kralježnicu i onda sam čula raznih priča o nepokretnosti i ostalom. Međutim, ja sam toliko prezadovoljna i oduševljenja", priča ova majka za Hercegovina.info.

Rodila je bez bolova, a kaže da bi sada svima savjetovala isto.

"Tri sekunde nakon poroda sam rekla da bi svakome ovo preporučila. Doktori su toliko stručni i sve je prošlo uistinu bezbolno. Kada porod prođe, uopće ne boli ni na mjestu gdje ste primili injekciju, ne osjećate ništa. Sam čin otvaranja je meni malo duže trajao, ali ništa ne osjetite. U jednom trenutku mi je doktorica rekla da sam imala toliko snažan trud da bi vrištala, da nisam primila injekciju."

Anestezija djeluje oko dva sata, u koja se porod u 90 posto slučajeva i dogodi. No, Mia je ipak morala primiti i drugu dozu.

Kantonalna bolnica Dr Safet Mujić bezbolni porod

"Jedino ako se nešto iskomplicira, pa se oduži porod onda će se naravno nešto osjetiti. Kada se dobije da injekcija njezino djelovanje je oko dva sata. Meni je porod trajao nešto malo duže zbog sporog otvaranja, pa mi je doktor morao dati i drugu dozu. No, u 90 posto slučajeva to se neće dogoditi. Kod mene je bilo i nekih drugih stvari, no ono što vam doktori kažu sigurno je tako. Nisam se pokajala ni sekunde što sam se odlučila na ovakav porod", kazala nam je ova nova i sretna majka.

Kako nam je potvrđeno iz SKB Mostar od strane liječnika, epiduralna anestezija za sada ova metoda još uvijek nije dostupna, a razlog je upravo nedostatak anesteziologa

U svom nedavnom odgovoru za BHT iz SKB Mostar su to i potvrdili.

"Godinama pokušavamo riješiti taj problem i vjerujemo da će to u skorijoj budućnosti biti riješeno", rekli su iz SKB Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.