IZDVOJENI DNK OTISCI U aferi 'Tunel' sudjelovalo najmanje devet osoba

Tunel od stana do suda
Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Okončano je vještačenje dokaza koje su ostavili osumnjičeni za upad u zgradu podgoričkog Višeg suda, a prema informacijama  portala Vijesti - izdvojeni su DNK otisci više osoba.

Izvori lista upućeni u istragu nisu precizirali koliko bioloških tragova je pronađeno, ali je utvrđeno da je najmanje devet osoba sudjelovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije: kopanja podzemnog, 30-ak metara dugog tunela, od suterena u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do sudskog depoa u podrumu tog objekta.

Neslužbeno je rečeno da sada slijedi obrada tih DNK podataka kako bi se utvrdilo podudaraju li se s onima koje policija već ima u bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu.

“Ako to ne bude dalo rezultate, DNK osumnjičenih poslat će se policijama u regiji, kako bi i oni provjerili ima li podudaranja s onima u njihovim bazama”, rekao je izvor portala Vijesti.

12. rujna Višem sudu poslana su pitanja – kada je, prije obijanja, posljednji put napravljen popis depoa i što je, prema tom spisku, uskladišteno u toj prostoriji. Osim na ta, oni ne odgovaraju ni na pitanja – iz koliko predmeta su dokazi i spisi pohranjeni u depou, koliko zaposlenih u Višem sudu duži ključeve vrata kroz koja se prolazi da bi se došlo do onih šifriranih za ulaz u depo…

Prema podacima sa stranice Centra za genetiku, nesporan trag predstavlja biološki materijal osobe čiji je identitet poznat.

“To praktično znači da DNK profil vežemo za određenu osobu i on predstavlja identifikacijsku karakteristiku te osobe. Na osnovu činjenice je li poznato kome pripada biološki trag, on se označava kao nesporan ili sporan”, navodi se na stranici.

Što je nestalo?

Iz zgrade suda, kako je nedavno javno priopćio ministar pravde Marko Kovač, odneseno je 19 komada vatrenog oružja.

Stručnjaci poručuju da se bez detaljnog popisa, odnosno komisijskog zapisnika o dokazima koji su u toj prostoriji bili prije krađe, ne može utvrditi što je sve nestalo, odnosno koji su dokazi kontaminirani.

“Vijestima” je nekoliko odvjetnika priopćilo da će ovaj slučaj neminovno proizvesti brojne negativne posljedice, koje će na koncu rezultirati obustavom krivičnih postupaka, oslobađanjem optuženih za najteža kaznena djela, ali i brojnim zahtjevima za odštetu.

Istražitelji su utvrdili da su se kopači zanimali za predmete u kojima su dokazi protiv šefova i članova organiziranih kriminalnih grupa, a dominantno za one u kojima je prvooptuženi Slobodan Kašćelan.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, kako bi utvrdili jesu li se i s kim osumnjičeni sastajali u danima priprema za upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža kaznena djela.

Tko su osumnjičeni?

“Vijestima” je neslužbeno rečeno da su osumnjičeni najvjerojatnije strani državljani, ali da je poslodavac gotovo sigurno netko iz domaćih organiziranih kriminalnih grupa.

Provala u sudski depo otkrivena je 11. rujna, kada su nadležni najprije utvrdili da je netko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao očevid u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12.

Prvi krupni trag u tom slučaju – kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. rujna. Dan kasnije i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

Detektor laži

Više neslužbenih izvora “Vijesti” priopćilo je kako je bliski suradnik predsjednika Višeg suda Borisa Savića, odbio pred policijskim poligrafom odgovarati na pitanja o depou suda, što je kod istražitelja odmah probudilo sumnju.

Iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo tko prisili na taj korak i što rezultati detektora laži nijesu dokaz na sudu, istražiteljima je ta činjenica i te kako indikativna.

Dva dana prije nego je 14. rujna ministar pravde Marko Kovač priopćio da nedostaje 19 komada oružja, Savić je pred novinarima priopćio da gotovo ništa od dokaza ne fali.

Zbog toga, a i sumnje da su lopovi imali pomoćnike unutar sudske zgrade, jedan krak istrage fokusiran je i na provjeravanje zaposlenih Višeg suda koji su boravili ili mogli boraviti u depou.

Prema saznanjima “Vijesti”, o tome tko je sve u posljednjih nekoliko mjeseci ulazio u depo, pred tužiteljem je pričao i Savić.

Navodno, on je tužitelju Marku Mugoši rekao da je zbog bolovanja zaposlenog koji je zadužen za arhivu sudskih spisa i dokaza, sigurnosni ključ te prostorije bio kod njega, ali i da ga je davao kolegama koje su u depo morale ići za spise predmeta.

Svi oni, navodno, morat će tužitelju objasniti što su, kada i po čijem nalogu uzimali iz depoa.