IZASLANSTVO EUROPSKE UNIJE Zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srpske je neustavan

Zgrada EU
Fena

Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je neustavan, priopćili su iz Izaslanstva Europske unije.

Iz ove institucije apeliraju da se što prije treba raditi na rješenjima koji osigurati institucionalnu funkcionalnost, javlja N1.

“Odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU donesena je uz razumijevanje da se poduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava. Integritet Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv”, navodi se.

Potom su dodali:

“Nedavno glasovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, o sprječavanju  objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je neustavno, i nema zakonsko uporište. Svaki zakon koji bi odluke Ustavnog suda učinio neprimjenjivim u Republici Srpskoj bi bio isto tako neustavan i bez pravne osnove”, priopćili su iz Izaslanstva EU u BiH.

Osim toga, iz Izaslanstva EU su se osvrnuli i na problem popune Ustavnog suda BiH.

“EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju suci na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad”, dodali su iz Izaslanstva.

Na koncu u Izaslanstvu su dodali da hitno treba raditi na riješenima koja trebaju  osigurati institucionalnu funkcionalnost.

Podsjećamo, NSRS je zakonom regulirala neobjavljivanje odluka visokog predstavnika, te najavila sjednicu na kojoj će se, kako su najavili izjasniti o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Ni Republika Srpska ni Federacija BiH, nisu imenovale nedostajuće suce u Ustavni sud BiH. U FBiH je formirana rang lista, ali Parlament FBiH nikada nije razmotrio to pitanje.