MILIJUNI IZ SKB-a IDU MELCOMU Od jarana Čujića Kvesić nabavlja čak i sol

Melcom SKB Mostar
Ilustracija/Hercegovina.info

Ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić, osim što ima obiteljski biznis s lijekovima, odnosno sin mu je u vlasničkoj i osnivačkoj strukturi tvornice lijekova u Gornjim Mamićima, ima još brojna prijateljska poduzeća s kojim ga vežu i javne nabave.

Kako nam je ravnatelj prigodom zadnjeg članka prelijepo kazao da sve ima u javnim nabavamo, odlučili smo ih baš i pomnije čitati, te javnosti podastrijeti tko još dobiva milijunske iznose putem javnih natječaja iz SKB-a Mostar, dok istovremeno u bolnici nema ni lijekova, ni toalet papira, odnosno skoro pa ništa osim golog kreveta.

Kvesićeva bolnica, nećete vjerovati, odnosno već ste i upratili godinama skreće novce u tvrtku Melcom, gdje mu je dobar prijatelj Mate Čujić i osnivač i direktor, uz Miru Radišić, koja je također u osnivačkoj stukturi i upravi poduzeća. Ukupan prihod tog poduzeća zadnje dvije godine je skočio na nevjerovatnih 20 milijuna maraka, a većinom temeljem upravo ugovora i nabava sa bolnicom ravnatelja Kvesića.

Tvrtka Melcom iz Mostara, a prema podacima portala javnih nabavki i portala Akta.ba, sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar sklopila je ugovore u vrijednosti od koje će vam se zavrtjeti mozak, a gotovo svaki tjedan nešto se nabavlja od ovog poduzeća.

Evo nekih nabava, onako nasumično nabacano. Ovom prigodom se ispričavamo čitateljima jer nismo u mogućnosti navesti sve ugovore koje Kvesić daje Čujiću jer ih je nebrojeno mnogo, pa navodimo samo neke.


25. rujna 2021.
nabava robe – zamjena zaštitnog stakla na mikrobiološkom zaštitnom kabinetu
Vrijednost: 2.688 maraka

22. rujna
nabava industrijske soli za godišnje potrebe Službe za tehničke djelatnosti
Vrijednost: 5.940 maraka

06. rujna 2021.
perfuzora za potrebe Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje
Vrijednost: 229.589  maraka

23.kolovoza 2021. 
uređaji za tromboelastometriju za potrebe Klinike za kirurgiju, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 
Vrijednost: 97.165 maraka

16. kolovoza 2021
reagensi za potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar
Vrijednost: 96.106,50 KM

Melcom SKB Mostar

15. kolovoz 2021.
Nabava automatskog imunoanallizatora za potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 9.700 maraka

05. kolovoz 2021.
Drenažni sustavi i aspiratori za potrebe Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 336.997 maraka

22. srpanj 2021.
Uređaj za tromboelastometriju, za potrebe Klinike za kirurgiju, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 113.683,79 KM

21. srpanj 2021. 
Mehanički ventilatori za djecu i neonatuse za potrebe Odjela za neonatologiju i intenzivno liječenje, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 147.980 maraka

Melcom SKB Mostar

01.07.2021.
Mehanički ventilatori za djecu i odrasle za potrebe Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 399.200 maraka

02. lipanj 2021
Mehanički ventilatori za djecu i odrasle za potrebe Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
Vrijednost: 467.064 maraka

“Ja nemam veze sa tvrtkom Melcom, a s Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa”, reći će u razgovoru za Žurnal Kvesić objasnivši tako da nema veze što mu prijatelj dobiva tisuće I tisuće maraka na natječajima bolnice u kojoj je on ravnatelj. Nama će, nakon što smo pitali o tvornici lijekova u kojoj mu rade članovi obitelji kazati da su nabave javne. 

"Informacije o svim ugovorima koje SKB Mostar sklapa s dobavljačima su javno dostupne i možete ih pronaći na Portalu javnih nabavki BiH. Ostale insinuacije iz upita ne želim komentirati. S poštovanjem, ravnatelj SKB Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić, dr.med.", naveo je najdugovječniji ravnatelj bolnice u Mostaru ikad. 

Zanimljivo, nakon našeg članka o tvornici lijekova u Gornjim Mamićima vikendom je dao intervju agenciji i najavio transplantacije srca u Mostaru, kako bi skrenuo pogled na činjenicu da živi na visokoj nozi. Nije na odmet ne upitati se tko će mu nabavljati srca, hoće li opet Čujić. Uz transplantacije reče da je i solidan broj liječnika napustio SKB, otprilike kao da su ih otjerale loše vremenske prilike. Razgovarali smo s mnogima od njih i govore nam o jednom – nepotizmu, kesama, kovertama, neuplaćenim doprinosima, sinovima i kćerima pojedinih liječnika, i ostalom. Slično kao u jaranice mu Sebije. 

Osim prijateljskim i kumovskim vezama, poznata je ravnateljova ljubav prema skupocjenim automobilima, pa ima višemilijunski vozni park kojim se malo tko u BiH može pohvaliti, te mnoge nekretnine. Posebna strast mu je Mercedes – linija G. 

Belupova sarajevska podružnica Farmavita ustupila je dio posla tvornici njegova sina, pa i Farmavita lijepo dobiva na javnim pozivima bolnice. Igra s lijekovima je igra u kojoj su svi zadovoljni, osim naravno pacijenata, zbog kojih se i proizvode.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.