FOTO  KUPIO 100 DULUMA Zdravku Mamiću kvadrat 3, mještanima 11, gospodarstvenicima 23 marke

Zdravko Mamić solari Čapljina

Zdravko Mamić, odnosno tvrtka Plavo sunce, vlasnici su preko sto duluma zemljišta na području Čapljine. Dobili su ga po mizernoj cijeni od tri marke, koja je za mještane barem tri puta veća, a za gospodarstvenike skoro osam puta veća.

U tom gradu bjegunac od hrvatskog pravosuđa, i tvrtka Plavo sunce ubilježeni su na K.Č 580/41 - 11.262 metara četvornih, K.Č 580/42 - 20.000 metara četvornih, K.Č 580/43 - 20.000 metara četvornih, K.Č 580/44 - 16.616 metara četvornih, K.Č 580/46 - 11.598 metara četvornih, te K.Č 580/48 - 12.698 metara četvornih, i tu su solari već izgrađeni.

Inače, kada hoćete u Zvirovićima kupiti državno zemljište radi proširenja svoje parcele, i recimo graditi kuću, početna cijena vam je 11 KM. Solari su tik uz predviđenu gospodarsku zonu, u kojoj je početna cijena četvornog metra 23 KM/metar četvorni.

Mamiću je cijena koštanja četvornog metra zemljišta bila 3 marke, a na javni natječaj javilo se, gle čuda - samo Plavo sunce. Da se Mamiću okonča ovaj posao brinuo se osobno gradonačelnik Smiljan Vidić, uvrštavajući točke oko prodaje zemljišta na Gradsko vijeće.

Čapljinski oporbeni vijećnici su se bunili, osobito oko dijela zašto se zemlja prodaje, ako je interes Grada koncesija, međutim nije pilo vode.

O Mamićevim solarnim podvizima prvi smo pisali, dok su oni bili još u začetku. Otada se debelo proširio po hercegovačkim općinama i gradovima, gdje je mahom HDZ BiH na vlasti. U osnivačkoj strukturi Plavog sunca(razvidno iz Registra poslovnih subjekata) nalazi se Mamićeva kćerka Iva koja prednjači kapitalom od 9 milijuna maraka, a koja je i u upravljačkoj strukturi također. 

Zdravko Mamić solari Čapljina

Nakon pet mjeseci zakazana je i sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koja će se održati 3. listopada.

Četvrta točka dnevnog reda je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljina. Čapljina, kao i sve hercegovačke sredine bitno je promijenila izgled, prije svega zbog izgradnje solarnih farmi.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.