INSPEKCIJA IZNAD POLITIKANSTVA Bilbija i Hujka ostaju na mostarskim ulicama

Ulice u Mostaru
Ilustracija/hercegovina.info

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara neće ukloniti nazive ulice koje su postavili sami građani bez ikakvih odobrenja i dozvola. "Ulica Nemanje Bilbije", jednog od najboljih igrača Zrinjskog u povijesti kluba, tako će i dalje stajati pored stadiona HŠK Zrinjskog, a ulica "Narodnog heroja Mithad Hujdura Hujke", zapovjednika bataljona u sklopu Prve mostarske brigade, a kasnije i brigadira iste, također će i dalje biti označena u Titovoj.

Ove navode za hercegovina.info potvrdila je Jesenka Mahinić, šefica Službe za inspekcijske poslove u gradu na Neretvi.

"Inspekcija neće postupati po predmetnim zahtjevima. Oglašavamo se nenadležnima u predmetima spomenutih zahtjeva", navela je Mahinić.

Napominjemo, nakon gostujuće pobjede Zrinjskog u Prijedoru, navijači ovog kluba u ulici koja vodi do stadiona postavili su ploču na "novoimenovanoj" ulici Nemanje Bilbije s brojem 99 i grbom kluba. Na tu navijačku instalaciju reagirala je mostarska vijećnica Adela Gosto (PMP) ocijenivši postavljanje ploče nelegalnim činom.

"Samoimenovanje ulice! Pojedinci sebi dozvoljavaju svašta. Kontaktirala sam inspekciju koja će sutra skinuti nelegalno, mimo svih zakona i procedura postavljenu tablu", napisala je tada Gosto na svom Facebook profilu.

Reakcije vijećnice Gosto izazvala je kontrareakciju mostarskih Republikanaca koji su zatražili skidanje "Hujkine" ulice u Titovoj.

"Danas se pokazalo da se ta benigna i simpatična šala nije svidjela nekim ''zabrinutim'' sugrađanima koji su brže bolje na Dan neovisnosti maltretirali inspekciju da provedu inspekcijski nadzor i uklone nelegalnu ploču.  Ploča je naravno nelegalna, to nije sporno, ali je zabrinjavajuće da se takva jedna šala shvatila tako ozbiljno.

Kako je očito iznimno bitno kakve se ploče postavljaju po gradu mi smo odlučili sutra poslati zahtjev za inspekcijski nazor kako bi se uklonila nelegalna ploča koja već godinama stoji u Ulici maršala Tita na prilazu s Lučkog mosta. Naime na navedenoj nelegalnoj ploči piše naziv, ''Ulica narodnog heroja Mithad Hujdur Hujka'', stoji u priopćenju HRS-ovaca.



Podsjetimo, Nemanja Bilbija već ranije imao je određenih neugodnih iskustava koja svojim ponašanjem i sportskim pristupom sigurno nije isprovocirao. Prošle godine njemu i njegovoj obitelji bilo je zabranjeno, odnosno "sugerirano" da ne ide na plato ispod Starog Mosta gdje je htio iznajmiti gumeni čamac za obiteljsku vožnju koji je jedna od rijetkih turističkih ponuda.

Ovi samovoljno dani nazivi ulica dodatno su podgrijali atmosferu u Mostaru, no srećom Služba za inspekcijske poslove ogradila se od ovog slučaja te odlučila da je u ovim danima i mjesecima visokih cijena i rastuće inflacije ipak prioritet nezakonito povećanje maloprodajnih cijena te su pojačali nadzor u svim trgovinama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.