VITEŠKA IGRA Sinjska alka privukla brojne gledatelje, pobjednik je Ivo Zorica

Ivo Zorica Sinjska alka
Cropix

Alkar Ivo Zorica je u pripetavanju osigurao pobjedu na 308. izdanju Sinjske alke. Ta viteška igra, kao i svake godine privukla je mnogo ljudi iz svih djelova svijeta. Tradicionalno, u Sinju se okupio i državni vrh, javlja HRT.

Predsjedniku Republike Hrvatske i pokrovitelju 308. Sinjske alke Zoranu Milanoviću na nedjeljnom prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke.

Na poziv predsjednika Milanovića, gošća ovogodišnje Sinjske alke je mađarska predsjednica Katlin Novak kojoj je također u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.

''Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra, ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština'', rekao je Jukić.

On je istaknuo kako je Sinska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču. Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi.

Alkar Ivo Zorica je u pripetavanju osigurao pobjedu na 308. izdanju Sinjske alke. Zorica je u prvoj trci pogodio "u sridu", a isto je ponovio i u pripetavanju s Tinom Radanovićem. 

Njih dvojica krenula su u završni obračun nakon što su obojica poslije tri trke imali po šest punata. 

Radanović je pogodio "u jedan", a Ivo Zorica drugi put pogađa "u sridu". 20. je to trofej za obitelj Zorica i opet će se slaviti u Hrvacama.