SUDJELOVAO I DRŽAVLJANIN BiH Preprodajom duhana u Hrvatskoj oštetili državu za 150.000 eura

Hercegovački duhan škija
Ilustracija/hercegovina.info

Uskok je, temeljem kaznene prijave istarske policije, pokrenuo istragu protiv deseteročlane skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje i preprodaju najmanje 1350 kilograma duhana, čime su stekli protupravnu korist od 68.865 eura, dok je državni proračun oštećen za najmanje 152.504 eura.

Sudjelovao i državljanin BiH 

Tužiteljstvo je izvijestilo da prijavljenu skupinu čine devetero hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, te jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a svi se sumnjiče za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijska uprava istarska, koja je u koordinaciji s Uskokom te uz potporu zagrebačke, osječke i vukovarske policije dovršila višemjesečno kriminalističko istraživanje, izvijestila je da skupinu čine osumnjičenici u dobi od 27 do 75 godina, prenosi Hina.

Istarska policija precizirala je da je u srijedu na svojem području uhitila 60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina BiH, dok su na području PU zagrebačke uhićeni 62-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak, a na području PU vukovarsko-srijemske 45-godišnjak, dok je na području PU osječko-baranjske uhićen 65-godišnjak.

Prema navodima policije i Uskoka, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak s istarskog područja, od travnja 2023. do 8. svibnja ove godine, povezao u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija RH.

Uskok: Šef skupine organizirao preprodaju duhana i u Mađarskoj

Tužiteljstvo i policija dodaju da se duhan nabavljao u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nakon čega se dovozio do Pule gdje se i ilegalno preprodavao.

Uskok nadodaje da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak radi preprodaje duhana povezao i jednu zasad nepoznatu osobu iz Mađarske koja je prokrijumčareni duhan preprodavala u mađarskom mjestu Harkany.

Istarska policija ističe da su policajci u srijedu obavili pretrage domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli 16.4 kilograma duhana, 2500 neoznačenih kutija cigareta, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedozvoljene trgovine.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku koji nadodaje da je sucu istrage riječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.