SKANDAL U KONZUMU Kupac pronašao štakora u konzervi graha

štakor u konzervi graha
Facebook

Jedan Konzumov kupac nedavno je u konzervi smeđeg graha pronašao velik dio štakora. Fotografije degutantnog otkrića poslao je Facebook stranici “Halo, inspektore”, iza koje stoji velika hrvatska udruga, ‘Europski centar izvrsnosti potrošača’.

Nakon što se slučaj proširio društvenim mrežama, ubrzo je reagirao Državni inspektorat kao i sam Konzum, koji u okviru brenda K plus plasira grah Garden good talijanske tvrtke Fiamma Vesuviana S.R.L., u kojem je glodavac pronađen.

Iz Konzuma su, piše udruga za zaštitu potrošača, poručili da povlače cijelu seriju neto količine 400 g, LOT broja L M261, s rokom upotrebe do 17. rujna 2026. godine, te su zatražili očitovanje od talijanskog proizvođača, prenosi Telegram.

Na teren izašla sanitarna inspekcija

“Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere”, ističu iz trgovačkog lanca.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su za Telegram da im je prijavljen pronalazak “dijelova uginulog glodavca u kupljenoj konzervi smeđeg graha”. Navode i da su tijekom jučerašnjeg dana obavili inspekcijski nadzor u Konzumu. “Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da je trgovačko društvo isto tako zaprimilo prijavu potrošača te je odmah po zaprimanju prijave pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti, te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje vezano za predmetnu prijavu.

Po zaprimanju točnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 07.05.2024. godine trgovačko društvo dobrovoljno je pokrenulo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske. Obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat je u skladu s procedurama, prijavio i dostavio informacije u EU RASFF sustav (Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta, a kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji”, poručuje Inspektorat.