SINJ Stigli deseci tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva

Velika Gospa Sinj
Božidar Vukičević/CROPIX

Tradicionalnom procesijom s Gospinom slikom gradskim ulicama i svečanim misnim slavljem koje je predvodio mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, Sinjani, Cetinjani i desetine tisuća vjernika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva proslavili su blagdan Marijinog Uznesenja na nebo i dan sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske. Proslava se odvijala pod geslom "Marijo Majko, vodi nas Isusu!".

Još u ponedjeljak na svim cestovnim prilazima alkarskom gradu stvarale su se kilometarske kolone automobila, a uz rubove cesta prema Sinju su pješačili hodočasnici. Glavno misno slavlje uoči blagdana predvodio je mons. Roko Glasnović, biskup Dubrovačke biskupije.

U utorak, na blagdan Velike Gospe, slavlje je počelo misom zornicom koju je s početkom u 4 sata predvodio sinjski župnik fra Antonio Mravak, dok je u 7 sati slavljena sveta misa na starom Gradu koju je predvodio fra Nikica Ajdučić.

Glavno slavlje počelo je u 9,30 sati, a najavila su ga zvona sa zvonika sinjske Gospine crkve. Kada su svećenici krenuli skinuti s oltara sliku Gospe Sinjske, kako bi se nosila u procesiji, zasvirale su fanfare, a kada su sliku skinuli i ponijeli prema glavnim crkvenim vratima i Trgu kralja Tomislava, gdje se formirala procesija, sa staroga Grada oglasio se plotun mačkula.

Čim su Gospinu sliku na posebnoj nosiljci iznijeli preko crkvenih vrata iz njihovih ruku primili su je i prvi u procesiji ponijeli alkari Ivo Zorica, slavodobitnik 308. Sinjske alke, Kristijan Bikić, pobjednik Čoje, Filip Vučemilo i Pavao Prolić.

Na čelu procesije bio je kadioničar, iza njega nošen je križ, a potom su išli nositelji barjaka Gospe Sinjske. Slijedili su ih nositelji hrvatske zastave i župnih barjaka, alkari i alkarski momci, predstavnici HV, MUP-a, vatrogasaca, članice i članovi KUD-ova i drugih udruga, predstavnici civilnih vlasti predvođeni sinjskim gradonačelnikom Mirom Buljem te Neven Pelicarić, Luka Brčić i župan Blaženko Boban koji su bili i izaslanici predsjednika RH Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog saboira Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, članovi alkarske uprave na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem i alkarskim vojvodom Marojom Šušnjarom i drugi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iza njih išle su časne sestre, nositelji Gospine slike tijekom procesije, ministranti, a neposredno ispred Gospine slike išao je nadbiskup mons. Puljić sa skupinom svećenika među kojima su bili provincijal fra Marko Mrše te sinjski župnik i gvardijan fra Antonio Mravak i fra Marinko Vukman.

Pošto se formirala na Trgu kralja Tomislava procesija se kretala Glavičkom i Matića ulicom, Splitskom ulicom, Ulicom alkarsko trkalište, Ulicom Put Petrovca i Petrovac, Bregovitom, Kvartirima, Ulicom A. Kačića Miošića te ponovno preko Trga kralja Tomislava i Glavičkom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana gdje je bio postavljen privremeni Gospin oltar.

Za vrijeme dok je procesija prolazila Splitskom ulicom, koja je dio državne ceste D-1, sav promet vozilima tom dionicom ceste Split-Zagreb bio je obustavljen. Najfascinantnije je bilo vidjeti kada se Gospina slika u procesiji našla u gornjem dijelu Ulice alkarsko trkalište. U tom trenutku sve do dna te ulice bila je doslovno rijeka ljudi, toliko gusta da se nije imala gdje smjestiti igrlica.