PROBLEM JE RASVJETA Udruga iz Hrvatske pobunila se oko Pelješkog mosta

Pelješki most
Matija Djanjesic/Cropix

Inicijativa za smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti te prirodnog noćnog neba 'Mračna strana svjetla', najavljuje prijavu Europskoj komisiji oko Pelješkog mosta.

Kako tvrde, rasvjeta na mostu protuzakonita. Sve su objavili na Facebooku.

"Dok se ministar Butković nedavno naslikavao na Pelješkom mostu, iza njega se šepurila i nova cestovna rasvjeta za koju smo dobili podatke da nije u skladu s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Naime, Pelješki most je građen u zaštićenom području, posebnom rezervatu prirode Malostonski zaljev i Malo more koji postoji još od 1983. godine. Zakon jasno određuje da u zaštićenim područjima sva rasvjeta mora biti temperature boje svjetla ispod 2200K, a tehničke karakteristike svjetiljki jasno pokazuju da je temperatura 3000K. Zakon također navodi da će se sva postojeća rasvjeta morati promijeniti i uskladiti sa Zakonom", ističu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Ograničenje na 2200K u zaštićenim područjima je postavljeno kako bi se što više smanjio štetni utjecaj plavog spektra po okoliš. Hrvatske ceste doo smo još u srpnju prošle godine upozorili na propust. Ovdje se očito opet radi o dvostrukom farbanju tunela jer je usklađenje rasvjete obavezno zakonom i morat će se potrošiti još barem desetak milijuna kuna za novu rasvjetu. Na fotografijama - granice rezervata, lokacija mosta i karakteristike svjetiljki. O problemu ćemo svakako obavijestiti Europsku komisiju, da saznaju kako Hrvatska razbacuje dodijeljene financije", napisali su iz ove udruge.