OTAC HRVATA UBIJENOG U IRSKOJ "Nisam još dobio tijelo sina, veleposlanstvo ne radi ništa"

Nedeljko Štrok
Screenshot/RTL

Tri tjedna nakon tragedije u Irskoj kada je mladić iz Hrvatske Josip Štrok do smrti pretučen na ulici njegovo tijelo još uvijek nije predano roditeljima. Očajni otac govori za RTL i traži pomoć države.

Kao uspomena na ubijenog sina, Nedeljku Štroku ostale su samo fotografije. Ni 21 dan nakon tragedije, sina ne može još sahraniti jer je tijelo i dalje u irskoj mrtvačnici. Tvrdi da mu veleposlanstvo nije dalo prevoditelja ni besplatnu pravnu pomoć.

"Sve papire, sve što je trebalo slati u gradsku mrtvačnicu sam odradio. Ne ja, nego David (mladić koji je bio s njim dok se sve dogodilo, op.a.) koji mi je bio i odvjetnik i prevoditelj. Ako je to pomoć od veleposlanstva, ja im na tom zahvaljujem", ističe ogorčeni otac ubijenog Josipa.

Josip je napadnut nakon što je početkom mjeseca s prijateljem iz djetinjstva izašao iz autobusa broj 13 u Irskoj. Skupina Iraca pretukla ih je samo zato što nisu pričali njihovim jezikom.

"Oni su govorili zagorski. Nisu ih mogli razumjeti. Znači, doslovno to je mogao biti bilo koji stranac, a ispalo je da je Hrvat", smatra Nedeljko.

Njegov prijatelj ima sedam prijeloma kostiju

Lubanja, nos, rebra - njegov prijatelj David Družinec dobio je sedam prijeloma kostiju. O cijelom slučaju prvi je put progovorio za irske medije.

"Došli su odostraga, prvo me udarili bejzbol palicom ili nečime slično tome. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati i probuditi se. Vidio sam što rade Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam su svjetla hitne pomoći", ispričao je Josipov prijatelj.

Dok irska policija raspetljava slučaj premlaćivanja, čeka se i odluka suda kome će pripasti Josipovo tijelo. Majka želi da tijelo ide u London, a otac u Hrvatsku, točnije Krapinu gdje živi. Tvrdi da na to ima pravo jer je supruga njega i sina ostavila dok je Josip imao samo 12 mjeseci pa je on dobio skrbništvo.

U Irsku otišao 2019.

Hrvatska zajednica u Irskoj prošli petak je za Josipa organizirala i bdjenje. I Josip i David u Irskoj su od 2019., u raznim dijelovima zemlje.

Otac tvrdi da je Josip bio svestran. Završio je za tesara, ali znao je sve, od elektrike do keramike. Kući je često dolazio. "Nije ga bilo dva, tri mjeseca, došao bi po šest mjeseci. Znao je doći doma mjesec, dva i opet otići", prisjeća se otac.