Obavijest vozačima koji putuju u Hrvatsku

obavijest, vozači
...u noći sa subote na nedjelju (27./28. listopada) u susjednoj Hrvatskoj stupa na snagu zakon o upaljenim dnevnim (kratkim svjetla) na vozilima u prometu.

Za razliku od zakona BiH koji kaže da dnevna svjetla na prijevoznim sredstvima moraju biti upaljena tijekom cijele godine u Hrvatskoj to nije slučaj.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj kaže da tijekom zimskog računanja vremena vozači moraju imati upaljena dnevna svjetla na vozilima, osim vozača mopeda i motocikala koji su dužni imati upaljena dnevna svjetla tijekom cijele godine. Ovaj zakon se ne odnosi samo na motorna vozila nego i na vozače bicikla koji prometuju od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) kao i za vrijeme smanjene vidljivosti u prometu. Bicikl prema propisima mora imati jedno bijelo svjetlo s prednje strane te jedno crveno svjetlo sa stražnje strane bicikla.

S obzirom na to da veliki broj vozača motornih vozila i bicikla iz naše okolice prelazi granicu, napominjemo vam da se držite ove zakonske odredbe kako biste izbjegli novčanu kaznu od 300 kuna.

Đaka city