NAKON PROMETNE NESREĆE SA SMRTNIM ISHODOM Andrej Plenković razriješio Banožića s dužnosti ministra

Banožić nesreća

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vinkovcima oglasilo se povodom prometne nesreće ministra Banožića.

Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, izjavila je kako je ŽDO u suradnji s policijom i vještakom ustvrdilo kako je 44-godišnji hrvatski državljanin vozio iz smjera Vinkovaca te je započeo pretjecanje teretnog vozila ne provjerivši da to može učiniti na siguran način te je došlo do udara u kombi vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera. 

"Došlo je do smrtnog stradanja vozača kombi vozila dok je vozač osobnog automobila zadobio teške tjelesne ozljede te je prevezen u bolnicu u Vinkovce, te kasnije u Osijek", dodala je. 

Plenković razriješio ministra

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je konferenciju za medije u subotu poslijepodne o prometnoj nesreći u kojoj je ministar obrane Mario Banožić teško ozlijeđen.

Podsjetimo, Banožić je sudjelovao u subotu ujutro u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Biljana Luburić novinarima je potvrdila da je do nesreće došlo jer je ministar na cesti pretjecao bez da je prethodno provjerio je li to moguće učiniti na siguran način. “Došlo je do smrtnog stradanja vozača kombi vozila dok je vozač osobnog automobila zadobio teške tjelesne ozljede te je prevezen u bolnicu u Vinkovce, te kasnije u Osijek”, dodala je.

Plenković je na početku konferencije izrazio sućut obitelji poginulog vozača. “Izrazili smo sućut obitelji. U kontaktu smo sa suprugom ministra Banožića”, rekao je Plenković.

“Razriješio sam Banožića”, rekao je i dodao da je ovlastio državnog tajnika da obavlja dužnosti ministra ministra obrane.

Nepoznata brzina kretanja

Navela je da su izuzeli krv i urin kako bi utvrdili prisutnost alkohola, ali da još nemaju rezultate. 

Nije mogla otkriti kojom se brzinom kretao ministar Banožić, ni u kojem će smjeru ići prijava. Potvrdila je da su oba vozača bila vezana, te da imaju jednog svjedoka, vozača kamiona koji je ispitan. 

Što se prisutnosti vojne policije tiče kaže da oni uvijek budu prisutni kada je u pitanju nesreća vojnog lica, ali da ne utječu na očevid.

Banožić je, kako se doznaje, išao u lov kad se nesreća dogodila. U nesreći je poginuo 40-godišnjak iz Privlake, otac dvoje djece. Banožić je po gustoj magli pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera, potvrdio je DORH.

Nije u životnoj opasnosti

Nesreća se dogodila u 6:15 sati, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Banožić je u vinkovačku bolnicu primljen u 8.30 sati, a potom je prebačen u KBC Osijek. Iz osječke bolnice su izvijestili da je Banožić na intenzivnoj, da ima ozljede mozga, prsa i ekstremiteta te da nije u životnoj opasnosti. Ne sjeća se nesreće, kaže liječnik.

Prometni vještak Goran Husinec za Index je nesreću komentirao na temelju fotografija s mjesta nesreće.

"Radi se o frontalnom sudaru pri kojem svako vozilo udara u drugo vozilo svojim lijevim prednjim dijelom. To je u teoriji sudara vozila jedan od najopasnijih načina sudara. Krivnja se ne može utvrditi samo iz fotografija, trebaju se uzeti u obzir i tragovi na kočenju. Kada se sve stavi u prostorni plan vidjet će se koje je vozilo prešlo na suprotni kolnički trak.

Teško je prejudicirati tko je na koju stvarnu završio, no prema prvim fotografijama ispada da je vozilo ministra prešlo na drugu stranu. Policija to već zna, oni su izuzeli tragove, no još nije objavljeno", rekao je Husinec.