MAKARSKU GUŠI DIVLJA GRADNJA "Odlazim! Ovo više nema dalmatinske duše"

Makarska
Krešimir Žanetić

Makarska je odavno postala sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju. Već dvije godine traju izmjene prostornog plana, no i dalje se gradi pa gotovo i nema slobodnog prostora.

Veliko brdo iznad Makarske sinonim je prekomjerne gradnje i betonizacije bez plana, ovo je mjesto jedno veliko gradilište, samo ovdje može se izbrojati šest dizalica. Vinka je u Makarsku došla prije 20 godina i sada odlazi.

"Prodat ću stan, nije više kao što je bilo. Nema duše dalmatinske"

"Kupila sam stan u Makarskoj, ali sad ću ga prodati jer ovdje više nije kao što je nekad bilo. Previše se gradi, nema one duše dalmatinske. Kad ne mogu sedmi i osmi mjesec doći tu uživati, nego se moram svađati gdje da stavim ručnik, onda nemamo što pričati", rekla je za N1 Vinka Maja iz Švicarske, koja je u Makarsku došla prije 20 godina, ali sad će otići.

Da je situacija u Makarskoj neodrživa shvatila je i gradska vlast. Godinu dana radili su studiju nosivosti kapaciteta, koja je pokazala poražavajuće brojke, zbog čega su pisali i resornom ministarstvu.

"Možda to najbolje pokazuje činjenica da e-visitor pokazuje jedne brojeve, međutim naši podaci nam pokazuju da imamo otprilike 10.000 kreveta u gradu, a od toga je samo nekih šestotinjak prijavljeno u komercijalne svrhe, što znači da nekih 9000 kreveta pokazuje nelojalnu konkurenciju lokalnom stanovništvu", izjavila je za N1 dogradonačelnica Makarske Antonia Radić Brkan (SDP).

Više pogledajte u prilogu.