INTERVENCIJA POLICIJE Zaustavljena četvorica navijača AEK-a u zračnoj luci u Zagrebu

Zračna luka Zagreb
Profimedia/SN/Ilustracija

Je li opsadno stanje u Zagrebu pretjerano osiguranje svatko će dati svoje recenzije, no bolje je spriječiti nego oplakivati tragedije kakvoj smo svjedočili prošli tjedan u Ateni i zato je logično što Hrvatska ništa nije prepustila slučaju povodm susreta Dinamo - AEK. Poznato je da AEK-ovi navijači nisu imali pravo doći na utakmicu organizirano, da za njih nije rezervirana tribina, ali ako ste pomislili da neki od njih, makar iz inozemstva, nisu ni pokušali grdno biste se prevarili. Policija je imala intervenciju u Zračnoj luci Franjo Tuđman ga je zaustavila četvoricu Engleza koji su se izjasnili kao navijači AEK-a. Poništene su im ulaznice i onemogućen im je dolazak na utakmicu, samim time i uopće u krug stadiona, javlja Jutarnji list.

Što se dogodilo? Kad se ne bi radilo o utakmici posebnog rizika mjere sigurnosti bile bi manje, navijači AEK-a ne bi mogli doći organizirano iz Atene, međutim ne bi se vjerojatno obraćalo pozornost da kartu ne kupi niti netko iz treće zemlje. Uostalom zašto turisti išli na tekmu? Ovaj put Dinamo je onemogućio kupnju karata bilo kome s IP-adresa u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Srbiji i Njemačkoj. To se temeljilo na podatku da u tim državama AEK ima bratske ili prijateljske navijače. Međutim, uočeno je da su karte preko interneta uzela četvorica Engleza.

Njihova su imena proslijeđena na granice, čekali su ih kao zapete puške i dočekali na aerodromu. Na izravno pitanje zašto su došli na utakmicu odgovorili su kako su – navijači AEK-a, Nisu ni pokušali muljati... No, to je bio i kraj njihovih šansi da se nađu na Maksimiru. Koji je točno motiv može se nagađati, možda su tek avanturisti, možda su htjeli vidjeti na licu mjesta kako je to biti na utakmici takvih tenzija kakve su najavljene za ogled Dinamo – AEK, možda potomci Grka iako imaju engleska imena i prezimena... Ili jednostavno Englezi koji simpatiziraju Žuto-crne iz Nea Filadelfije.

Policija je pokazala budnost i organiziranost, usred turističke sezone kad je promet u nas jači nego inače našla je četvoricu uljeza iz Ujedinjenog kraljevstva. Opasnih ili ne, nije ni bitno, a bolje je da ne doznamo. Za njih nije bila zabrana kupnje, nitko nije očekivao pokušaj proboja iz Engleske...

Tako je prva prijetnja riješena, a na dan utakmice Zagreb je bio miran. Kraj stadiona vidjet ćete da su svi prilazni punktovi dobro osigurani, međutim unutar ograde nismo uočili puno policije sve dok se nisu počeli u većem broju okupljati navijači...

- Ima ih, itekako ih ima, stalno cirkuliraju, eto sad je petnaest vozila otišlo pod jug – kazao je jedan od zaštitara koji se smijao:

- Ovdje samo od šest ujutro, ovakvo osiguranje nije bilo u Zagrebu niti kad je došao papa Woytila. Iako, posljednjih godina čini mi se da su mjere jače, ovo bih mogao usporediti s boravkom u Zagrebu američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena...

Fan shop radi, kupuju se dresovi i suveniri, Fan zona je aktivna od poslijepodneva, navijači mogu do karta, šverceri nemaju svoj dan, slučajan namjernik ne bi rekao da se u Maksimiru događa bilo što posebno, kamoli napeto. No, kako se susret bliži rastu nogometne teme, u obližnjim kafićima nije se pričalo samo o neredima nego i o rezultatu...

Kako se radi o specijalnoj utakmici kakve se ne igraju u Zagrebu tako često, očekivao bi se pun stadion, a to nije slučaj. U gradu veličine Zagreba prodano je svega petnaestak tisuća ulaznica, bilo gdje u svijetu pitali bi se kako je to moguće. Što Zagrepčanima uopće znači Dinamo?

Mediji su proteklih dana dizali tenzije i punili atmosferu strahom bez pravog razloga, neki su išli toliko daleko da su pitali ljude koji kupuju ulaznice boje li se ići na utakmicu. Čega bi se trebali bojati? Vlastite sjene? Znalo se da na Maksimiru mogu biti samo navijači Dinama i nitko drugi, a Modrima je itekako potebna podrška kad su takvi dvoboji u pitanju. U želji da za što brojnijom gledateljskom i čitateljskom publikom stvarao se nevjerojatan balon histerije koji što jemvjerojatno i utjecao ne neke da ostanu doma. Osim što je dosta Zagrepčana na godišnjem odmoru, pogotovo na Veliku Gospu.

Iz grčke policije nije došla informacija o bilo kakvih pokretima navijača prema Hrvatskoj, kao što je bilo tjedna ranije u obrnutom pravcu. Kao niti iz bilo kojeg države na putu da je itko uočen. Opet, oprez je nužan, pokazao je i primjer s Englezima.

- Nema se što dogoditi, nikoga nema, čini nam se svima da je tako. Ali boje se diverzije – pričao nam jedan od ljudi koji smo zatekli kraj stadiona. Na kraju ostaje nogomet, odluka dvije momčadi na terenu, u čvrstom obruču temeljne, interventne i specijalne policije te zaštitara. I pred tribinama koje su na strani hrvatskog prvaka, a u subotu bit će posve drugačije.