HERCEGOVCI PONOVNO MOGU U BRANJE MANDARINA Evo koji su uvjeti za prekogranične radnike

Branje mandarina
Gogo Jelavić/PIXSELL

Novi režim na granicama kojeg je Republika Hrvatska uvela 30. studenog, donio je niz problema za državljane Bosne i Hercegovine (i one s dvojnim državljanstvom) koji rade u Hrvatskoj. To se naročito odnosi na pogranične radnike koji svoj kruh svakodnevno zarađuju u Hrvatskoj.

U dolini Neretve sezona je branja mandarina i brojni Hercegovci odlaze na rad u Metković i Opuzen. S obzirom na cijenu PCR testa, odlazak na rad u Hrvatsku nije im isplatio posljednjih dana, tako da su brojni ostali kući.

No, kako javlja grupa "Spasimo Neretvansku mandarinu", državljani RH s prebivalištem moći će ponovno preko granice kao prekogranični radnici, ali uz propusnicu i određene uvjete.  

.Pod kategoriju prekogranični radnici treba podrazumijevati i državljane RH s prebivalištem u BiH koji dolaze kao sezonski radnici raditi za OPG-ove u Hrvatskoj ali pod uvjetima:

-Nositelj OPG-a je dužan Graničnoj policiji (PGP Metković) dostaviti ovjereni dopis s podacima o osobama (državljanima RH s prebivalištem u BiH) koji će obavljati poslove za OPG, u dopisu uz podatke o osobi treba stajati i dan ili više dana kada će te osobe obavljati poslove za navedeni OPG.

-Policijski službenici će prilikom ulazne granične kontrole utvrditi nalazi li se osoba na popisu te je potom propustiti u RH u kategoriji - prekogranični radnik.

- Policijski službenici će prilikom izlazne granične kontrole utvrditi je li osobe imaju nalijepljenu markicu za taj dan s kojom dokazuju da su u RH boravili kao prekogranični radnik.

-Ukoliko policijski službenik utvrdi nepridržavanje gore navedenih uvjeta (neposjedovanje markice) toj osobi se ubuduće neće dozvoliti ulaz u RH u kategoriji prekogranični radnik.


Za radnike iz BiH, RH državljane:

Navesti i granični prijelaz preko kojeg će prijeći državnu granicu.

Ovjereni dopis smatra se potpis vlasnika opg i faksimil pečat ako ga posjeduje.
Poslati na email: [email protected]

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.