DOBRA GODINA ZA PROIZVOĐAČE Urod mandarina veći za dvadeset posto, ali i cijene veće nego lani

Mandarine u Hercegovini
Ilustracija

Oko 20. rujna trebala bi početi berba mandarina na neretvanskim plantažama.

Najprije će se brati zreli plodovi vrlo ranih sorti iwasaki, ichimaru i zorica rana. Inače, ove jeseni urod mandarina je veći za dvadesetak posto u odnosu na lani pa bi se na nasadima u dolini Neretve trebalo ubrati od 50 do 60 tisuća tona kvalitetnih plodova, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom na očekivani urod, ova godina se zasad može okarakterizirati kao dobra za sve proizvođače mandarina. Plodovi su kvalitetni, dobar je omjer šećera i kiselina, i što je najvažnije, biljke su pune soka.

''To valja zahvaliti kišnoj godini, zbog čega nije plantaže trebalo toliko zalijevati. Rana mandarina je vrlo dobro rodila pa na pojedinim pozicijama može biti nešto sitnijeg kalibra, ali sve u svemu, godina je dobra'', ističe proizvođač Niko Kapović.

Kolika će biti otkupljivačka cijena, to nitko ne može znati. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici smatraju da bi cijena kilograma mandarina trebala biti 60 centi (4,52 kune).

''Takva cijena održava proizvođače i proizvodnju mandarina s obzirom na skupe troškove repromaterijala, gnojiva i radne snage'', kaže Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice i uzgajivač mandarina.

''Svakako otkupna cijena nikako ne bi smjela biti ispod 50 centi (3,77 kuna), jer u uvjetima poskupljenja ne bi se mogli pokriti troškovi proizvodnje dok o zaradi proizvođača nema ni govora. Samo dobra otkupna cijena garantira rentabilnu proizvodnju koja bi se mogla širiti novim ulaganjima'', smatraju voćari.

Inače, svakog tjedna se provode analize omjera šećera i kiselina te je utvrđena velika količina soka upravo zbog kiše koja je pala na vrijeme. Udio soka u plodu mandarine je veći od 50 posto, dok su plodovi uvezeni iz Turske suhi i udio soka u njima nije viši od 40 posto.

Točan datum početka berbe proizvođačima mandarina preporučit će povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.