DALMACIJA U PROBLEMU S turistima dolaze i "uvozni lopovi", provaljuju u stanove i poslovne prostore

Provala pljačka krađa
Ilustracija

Dolaskom ljeta i turista u Dalmaciju dolaze i uvozni lopovi, koji koriste svaku priliku pa tako i prazne domove čiji stanari su otputovali. Na splitskom području policija već bilježi provale koje je počinio strani državljanin.

Policijski službenici Druge policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim Bugarinom zbog sumnje u počinjenje serije krađa. U dva dana krajem svibnja je na području Splita izvršio provalu u više poslovnih prostora odakle je ukrao novac, mobitele, prijenosno računalo te kamere.

Počinio je materijalnu štetu od oko 5 tisuća kuna, a tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je Bugarin u četiri navrata od izvršio provalu u samoposlužne aparate za piće pri čemu je pričinio materijalnu štetu preko 2 tisuće kuna, donosi Slobodna Dalmacija.

Upravo stoga je potreban pojačan oprez kod svih koji misle otputovati te iz PU splitsko-dalmatinske nude niz savjeta ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja.

- Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)

- Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima

- Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići

- Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić

- Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samo zaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.

Iz Milana i Pariza u krađe po Splitu

Koliko bogat plijen znaju ugrabit uvozni provalnici najbolje pokazuje slučaj Patricije J. (21) iz Milana i Nikita J.(25) iz Pariza koje su u ljeto prije pandemije došle u Split, iznajmile apartman i provalile u stan u Kavanjinovoj ulici odakle su odnjele pola kilograma zlata vrijednog 220.000 kuna.

Istog dana su okrale i stanare Matoševe ulice, a u daljnjem operiranju po užoj gradskoj jezgri spriječili su ih inspektori Prve policijske postaje koji su ih uhitili u roku od par sati.

Uz kaznenu prijavu zbog teške krađe predane su pritvorskom nadzorniku, a kako se saznaje iz PU splitsko-dalmatinske mlađa je hrvatska državljanka, a starija francuska. Kako stoji u policijskom priopćenju, provalile su ulazna vrata stana i otuđile više komada dukata, lančića, privjesaka, ogrlica, narukvica i novac.

Jedan od glavnih aktera, osim dvije uhićene djevojke, je i muškarac koji organizira i koordinira krađe te se brine za daljnju distribuciju ukradenog nakita. On nije uhićen jer ga nisu snimile nadzorne kamere postavljene na ulici koje su kumovale i brzom uhićenju djevojaka.