HLADNJAČE PUNE MALINA Otkupljivači najavljuju niže cijene, a proizvođači krčenje plantaža

Maline

Problemi u malinarstvu prisutni su u cijeloj regiji. U hladnjačama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i dalje su uskladištene velike količine neprodanog voća iz prošle berbe. Na svim tržištima otkupljivači neslužbeno najavljuju znatno nižu cijenu od prošlogodišnje, ali s točnim iznosom još nitko ne izlazi, piše Politika.

Prema pisanju Agrokluba, u ožujku inače počinju radovi na uređenju plantaža maline i kupine. Ali u glavnom malinarskom kraju u BiH rijetko se mogu vidjeti radovi na plantažama ovog jagodastog voća. Razlozi su, navodi se, najavljena niska otkupna cijena i problemi iz prošle godine, kada većina otkupljivača nije isplatila ugovorenu cijenu. Vrijeme za pripremne radove u malinjacima ističe, a mnogi proizvođači zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva razmišljaju o odustanku od proizvodnje i najavljuju krčenje plantaža.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Vilamet iz BiH, Ivan Stojanović je napomenuo da će se ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje.

"Ali ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije su potrebne dvije, tri godine da se biljke oporave", kazao je Stojanović.

Poznato je da neizvjesnu sezonu očekuju i proizvođači malina u Srbiji, gdje se bore s istim problemima kao i bh. malinari.

Dr. Aleksandar Leposavić, iz Instituta za voćarstvo u Čačku i jedan od vodećih stručnjaka za jagodasto voće, izjavio je za Politiku da se slično može reći i za situaciju u zapadnoj Srbiji, gdje je glavni malinarski kraj.

"Radovi u malinjacima su izuzetno niskog intenziteta, proizvođači ne ulažu koliko i prethodnih godina, a sve je ovo posljedica poznatih događanja i negativnih kampanja koje su vođene u medijima", naglasio je on.

Leposavić, koji je angažiran na više razvojnih projekata u regiji, naveo je da su proizvođači u BiH i Crnoj Gori i inače u velikoj mjeri oslonjeni na Srbiju u smislu da se više od 90 posto maline plasiraju na strana tržišta preko ove zemlje.

Pojedini hladnjačari iz okoline Arilja nedavno su se obratili svojim kooperantima s informacijom da se ove godine ne može očekivati ​​visoka otkupna cijena maline jer u 2023. postoji veliki rizik u poslu s ovim voćem. Njihova preporuka jest da se ove sezone obradi onoliko koliko može obiteljski jer zbog lošijih cijena moguće je da neće biti računice ako se to radi na većim površinama. Neki hladnjačari već su objavili da neće otkupljivati ​​voće, jer imaju neprodane zalihe iz prošle godine.

Vlada Srbije je krajem prošlog mjeseca odobrila reprogram kredita otkupljivačima voća u cilju ublažavanja posljedica nastalih u sektoru malinarstva, uslijed pada prometa na tržištu i smanjenja potrošnje jagodastog voća.

Prema neslužbenim informacijama, u hladnjačama u Srbiji uskladišteno je oko 40.000 tona maline iz prethodne sezone.