Za plavljenje ulica krivi neodgovorni građani Mostara

Zaprepašten onim što su mostarski komunalci pronašli u odvodnim cijevima nazvao je našu redakciju Dnevnog lista da sramotne činjenice podijeli s javnošću navodeći kako je namjera probuditi svijest građana i skrenutu pozornost na značaj kulture ponašanja i sprati ljagu s njihova rada.

Neodgovorno ponašanje

Svjestan činjenice da pri svakoj kiši mostarske ulice poplave kao i brojni podrumi, za što se uglavnom krivnja svaljuje na komunalna poduzeća, kaže da konačno mora reagirati i pozvati građane na odgovornost i razumno ponašanje u svojim domovima, ali i na ulicama.

- Iz šahtova smo izvadili svega i svačega, od kuhinjskih krpa i ručnika, do higijenskih uložaka, dječjih pelena i plastičnih ostataka od štapića za uši kao i sličnih naprava, kazao je Karačić uvjeren da i mala djeca znaju kako se ti materijali ne razgrađuju i ne bacaju u odvode.

Hrpi smeća, kako smo vidjeli i sami, iščuđavali su se čak i sami prolaznici nazivajući pogrdnim imenima one koji su bili u stanju takvo što raditi. Da je stanje katastrofalno, govori i podatak da je za samo jedan šaht kod popularne zgrade 'Zvjezdara' trebalo utrošiti 70 metara crijeva za čišćenje.

- Nije nama cilj sad bacati ljagu na bilo koga, nego samo pozvati sve na promišljanje o posljedicama neodgovornog ponašanja, kazao je Karačić koji s ekipom već deset dana radi na pročišćavanju odvodnih cijevi na području Splitske ulice i Ulice kralja Tomislava te je ustanovio da se ne može izvlačiti uvijek priča na staru infrastrukturu.
Iako je infrastruktura kanalizacijskih cijevi jako stara, kako je kazao, urađena je jako dobro. Promjer kolektora cijevi je 40 centimetara, što, po njegovim riječima, može zadovoljiti kanalizacijske potrebe grada, ali tu je niz drugih problema koji se moraju riješiti.

Bespravne gradnje objekata koji su zatvorili određene šahtove ne mogu se zanemariti, jer se na takvim mjestima u odvodnim cijevima našlo čak i korijenje stabala. Međutim, dodatni problem u cijeloj priči, kako ističe Karačić, uzrokovalo je neodgovorno ponašanje gradskih vlasti, jer, kako je naglasio, tijekom zimskih nepogoda umjesto soli ulicama je bacan šljunak koji je odlazio u odvode i doveo do jednog teškog stanja koja je kulminiralo začepljenjima cijevi što je prilikom prošle kiše dovelo čak do izbijanja šahtova.

Poruka gradskim vlastima

Stoga je skrenuo pozornost i gradskim vlastima da prilikom pripreme za nadolazeću zimu kupe sol koja se topi, a ne šljunak koji će dugoročno stvoriti novi problem, jer, kaže, u cijevima sada 35 posto profila zauzima upravo šljunak koji se jako teško uklanja.

- Nama nije problem raditi dan i noć ako treba, ali isto tako moram kazati da zaista nemamo mogućnosti funkcionirati kao jedna gradska služba, jer nemamo dovoljno ljudstva niti opreme i to izgleda nije nikome ni važno, kazao je Karačić. Raspolažu sa svega 11 osoba računajući šefove, poslovođe, tajnicu i vozače i dvama specijaliziranim vozilima koja su stara po čak 25 godina i stalno u fazi nekog popravljanja. No, pored  konstantnog povećanja infrastrukture u gradu na Neretvi, gdje se svi žale na komunalne usluge, njima se stalno režu sredstva pa je tako ove godine po dva puta proračun umanjen za 20 posto, što smatra apsurdom jer se, kaže, očekivalo povećanje s obzirom na opseg posla koji je pred njima.

Kažnjavanje najbolje rješenje


Iako se u više navrata govorilo o potrebi postojanja komunalne policije, koja bi kažnjavala neodgovorno ponašanje građana i nepropisno odlaganje otpada, sve je ostalo samo na riječima. No, Karačić smatra da bi to bilo najbolje  rješenje, jer kako ističe, rad Policijske uprave Mostar to je posljednjih dana dokazao kroz kažnjavanje vozača za nepropisno parkiranje, čime se grad konačno počeo dovoditi u red.
- Policija nam je omogućila da konačno priđemo određenim šahtovima koji su bili zatvoreni parkiralištima, kazao je Karačić uvjeren da nema reda bez rigorozne provedbe zakona.

Piše: Gordana Šimović / Dnevni list