FOTO/VIDEO  Helikopter je stigao na Blidinje, ŽZH tražila hitno kanadere iz Hrvatske

Čvrsnica,Blidinje,požar,Hercegovina
Hercegovina.info

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 19 sati gasi požar na Čvrsnici. Za hercegovina.info iz Uprave Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke potvrdili su i kako su tražili međunarodnu pomoć Republike Hrvatske u vidu kanadera koji bi pomogli ugasiti požar koji buja i prijeti parku prirode.

"Civilna zaštita ŽZH danas oko 13 sati poslala je upit za helikopterima Oružanih snaga i helikopter je na terenu od 19 sati, Predsjedništvo je odobrilo korištenje istih par sati nakon upit", kazao je Josip Zelenika iz Županijskog stožera CZ.



Mještani su u strahu da jedan helikopter neće uspjeti sanirati požar koji bukti na ovom području borove šume.

"Pa evo, čini puno u odnosu na ranije. Teško je procijeniti zbog nepristupačnog terena, ali helikopteri stalno kruže i gase", rekao nam je.



Hercegovina,Čvrsnica,Blidinje,požar

Dobra vijest bi mogla doći iz susjedstva.

"Uprava Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke od Republike Hrvatske i službeno je zatražila pomoć kanadera za gašenje požara", potvrdio je za hercegovina.info Drago Martinović, ravnatelj CZ ŽZH.

Vatra je na ovom lokalitetu tinjala već par dana...

"Prije tri dana je bilo grmljavinsko nevrijeme, a uslijed toga grom je udario točno ispod 'Ćužića kuk' i tad je počela vatra, no kako je već bilo mokro od ranije kiše vatra je tinjala i nije se odmah razbuktalo. U međuvremenu je bio skup planinara i netko od njih je primijetio da se vatra širi i da bi mogla nastati ozbiljnija šteta. Nedugo iza toga sam i ja primijetio da gori te su na lokalitet odmah otišli pripadnici DVD Rakitno i dobrovoljci koji su malo sanirali požar, ali nisu mogli ništa više uraditi jer jer i teren nepristupačan, tu je nagib i do 40 posto. Danas je treći dan od požara, ljudi se bore, ali je teško išta očekivati", rekao nam je mještanin Tomislav Zelenika.


Smatra da će se požari ponavljati iz godine u godinu ako se ne uradi neka ozbiljnija studija za preventivu i pomoć parku prirode Blidinje.

"Ovo je u zadnjih 6-7 godina već osmi ili deveti masovni požar koji svaki put gase dobrovoljci, planinari, mještani GSSi da nije bilo angažmana pojedinaca sve bi bilo prepušteno slučaju. U Hercegovini uz Hutovo Blato imamo samo jedan park prirode i prema njemu se odnosimo stihijski, maćehinski i svake godine je samo pitanje gdje i kad će se dogoditi požar", kazao je za naš portal.

Požar je izbio na lokaciji koja je udaljena dva sata od staze na Blidinju, a vatrogasci i planinari koji su se do požara stigli s naprtnjačama vode, probijali su se čak tri sata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.