DOK BURZE RASTU Dionice proizvođača cjepiva za Covid u ovoj godini pale i za više od 50 posto

Pad dionica Pfizer
pfizer

Premda su svjetske burze od početka 2023. generalno u porastu, i to prema S&P 500 koji je glavni burzovni indeks na njujorškim burzama vrijednosnih papira NYSE i NASDAQ za čak 14,36 posto, analitičari ukazuju na to da dionice proizvođača cjepiva rapidno opadaju.

I to nije riječ samo o jednoj kompaniji nego o svakoj koja je doživjela brzi i nagli rast u vremenu proglašenja pandemije korona virusa. Svjedoci smo kako su mnogi u 2021. i 2022. ulagali upravo u ove dionice baš zbog nepredvidljivosti daljeg razvoja širenja ovoga virusa, međutim, sa napadom Rusije na Ukrajinu, sunovrat ovih dionica je krenuo i prema sadašnjem trendu, još neće stati.

Pad dionica Pfizer
Globalni rast tržišta dionica u 2023.

Vrijednost dionica nekih proizvođača cjepiva za Covid se prepolovila 

Tako je prema podacima NASDAQ burze iz New Yorka, u 2023. godini dionica Moderne pala za 51,77 posto. Krajem siječnja, dionica ove tvrtke vrijedila je 197 dolara, dok se danas može kupiti za 86,33 dolara.

Pad dionica Pfizer

NYSE je najpoznatija je njujorška a ujedno i svjetska burza vrijednosnih papira i na njoj je izlistan Pfizer, tj, dionice te kompanije koje su u siječnju vrijedile oko 51 dolara, dok su do danas pale za 18,11 posto odnosno sada jedna dionica ovoga proizvođača MRNA cjepiva vrijedi 36,11 dolara.

Pad dionica Pfizer

Slična je situacija i sa BioNTech SE, njemačkom tvrtkom za biotehnologiju sa sjedištem u Mainzu, koja je u suradnji sa Pfizerom proizvela poznato cjepivo protiv Covida.

Dionica ove tvrtke vrijedila je početkom godine 153,6 dolara, a do sredine listopada pala je za 52,06 posto, te je sada njezina vrijednost 96,59 dolara.

Pad dionica Pfizer

Johnson&Johnson čije je cjepivo bilo popularno zbog toga što se aplicira u samo jednoj dozi u siječnju je imao dionicu vrijednu 180 dolara. Danas bilježi pad od 22,10 posto te vrijedi 156 dolara.

Pad dionica Pfizer

Razloge pada burzovni analitičari objašnjavaju na različite načine. Tako je Pfizer primjerice, smanjio očekivanu prodaju u ovoj godini za čak 9 milijardi dolara u odnosu na svoje godišnje prognoze.

Tvrtka BioNTech je izvijestila je da će u poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju "vjerojatno" uknjižiti do 900 milijuna eura otpisa u poslovanju s cjepivom protiv covida-19.

Kada se pogledaju vrijednosti dionica istih tvrtki prije proglašenja pandemije, vidljivo je kako se neke vraćaju upravo na vrijednost koju su imale u pretpandemijskom vremenu. 

Pfizer je tako primjerice na najvećoj razini bio krajem 2021. godine kada je jedina dionica vrijedila 57,5 dolara. 

Pad se može objasniti i relativno naglim porastom koji je počeo s proglašenjem pandemije i obveznim cijepljenjem, no i mnogi su drugi faktori, neki financijske, neki zdravstvene prirode utjecali na ovaj pad.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.