UBOJSTVA U LJUBUŠKOM I ČITLUKU Brojne istrage tapkaju u mraku, među njima i one u Hercegovini

Ubojstva Tonija Brkića i Roberta Pehara
Avaz

Brojne istrage o ubojstvima u BiH godinama tapkaju u mraku. Među njima su i ona koja su se u Hercegovini dogodila u razmaku od svega dvadesetak dana, kada su ubijeni Toni Brkić (47) i Robert Pehar (53).

Bez tragova

Nikakvih novih tragova nema u vezi s Brkićevim ubojstvom koje se dogodilo 9. kolovoza 2021. godine nešto prije ponoći u zaseoku Vodice u Vojnićima kod Ljubuškog. Ubijen je u klasičnoj sačekuši, nedaleko od rodne kuće, u koju je povremeno iz Zagreba, gdje je živio, dolazio zbog svojih roditelja. Njegovo tijelo je pronađeno u lokvi krvi, a dežurna ekipa Doma zdravlja Ljubuški je mogla samo konstatirati smrt. Istražitelji su na mjestu ubojstva pronašli čahure devetmilimetarskog oružja.

Na Brkića je, najvjerojatnije, pucano iz zasjede dok se kretao vozilom Mercedes. Kako je njegovo tijelo pronađeno nekoliko metara dalje od vozila, pretpostavlja se da je bio živ u trenutku kada su njegove ubojice napustile mjesto događaja te da je teško ranjen izašao iz automobila pokušavši potražiti pomoć, piše Avaz.

Dan nakon ubojstva mediji su naveli da je krajem 2007. godine izbjegao uhićenje u akciji policije i USKOK-a protiv grupe krijumčara cigareta na čijem je čelu bio G. B.

Pehar je nađen mrtav 31. kolovoza u svojoj kući u Velikom Ograđeniku kod Čitluka, a nakon uviđaja je utvrđeno da je ubijen hicima iz vatrenog oružja te da je smrt nastupila najmanje dva dana ranije. U kući nije bilo nikakvih tragova premetačine, pljačke, kao ni nasilne borbe. Mrtvog ga je pronašao susjed, nakon što se majci koja živi u Zagrebu više od dva dana nije javljao na telefon.

Pronađen novčanik

U kući su pronađeni Peharov novčanik u kojem je bilo nešto više od 1.000 KM i čak 12 mobitele, za koje se pretpostavlja da ih je skoro sve koristio. Pojedini su, tijekom obavljanja očevida, nađeni na punjačima. Budući da se iznosilo kako je bio povezan s određenim kriminalnim krugovima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, istraga Sektora kriminalističke policije MUP-a HNŽ i Tužiteljstva HNŽ je išla i u tom smjeru, ali do sada ništa opipljivo nije nađeno.

Brkić bio osuđivan

Brkić je zbog krijumčarenja cigareta bio pravomoćno osuđen i u sudu u Ljubuškom. Pehar je imao u Mostaru prijavljenu adresu stanovanja, ali je više od deset godina živio u selu kraj Čitluka.