TUŽITELJSTVO O UBOJSTVU U MOSTARU Crnogorci još nisu pronašli izvršitelja likvidacije

Božidar Cicmil ubojstvo
Hercegovina.info

Nakon više poslanih upita Tužiteljstvu Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) oko ubojstva Božidara Cicmila 19. listopada 2015. u Mostaru, za Hercegovina.info je stigao odgovor iz te institucije.

Naime, osnivača poduzeća 'Moj taxi', u Mostaru je likvidirala nepoznata osoba u Ulici Blajburških žrtava 23E u jutarnjim satima, odnosno u garaži zgrade u kojoj je žrtva živjela.

Iz Tužiteljstva HNŽ je za Hercegovina.info potvrđeno da je nakon obavljenog očevida, obavljeno i niz kriminalističko istražnih radnji koje se neophodno poduzimaju u cilju rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je počinjeno ovo teško kazneno djelo.     

"Tako je provedeno balističko vještačenje, po Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja izvršena je forenzička analiza laptopa i tableta vl. Božidara Cicmila, obavljeno je daktiloskopsko vještačenje tragova sa vozila, te je provedeno DNA vještačenje dostavljenog materijala izuzetog sa vozila martke Toyota Yaris.

Nakon toga, svi prikupljeni dokazi su razmijenjeni putem Međunarodne pravne pomoći sa Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore – Sektor za borbu protiv kriminala, Uprava policije Crne Gore, tako da policije dviju država razmjenjuju određene informacije vezano za ovaj predmet i u kontinuitetu dostavljaju informacije i odgovore na upite MUP-a HNŽ.

Iz toga proizilazi da službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore tijekom provođenja istrage i proaktivnih aktivnosti iz njihove nadležnosti, kao i razmjene podataka u procesu međunarodne operativne policijske suradnje usmjerene prema organiziranim kriminalnim grupama koje djeluju u zemlji i regiji, iako su im dostavljeni određeni tragovi sa mjesta događaja, još nisu došli do informacija i saznanja koje bi mogle biti od koristi u otkrivanju izvršitelja kaznenog djela 'Ubojstvo', počinjeno na štetu Božidara Cicmila.

Također, tijekom 2023. godine, Sektor za borbu protiv kriminala MUP-a Crne Gore je je izvijestio MUP HNŽ, odnosno, Tužiteljstvo HNŽ da poduzimaju aktivnosti povezane sa drugim slučajevima ubojstava koja se odnose na poznate grupe – klanove na području Crne Gore i šire.

Dakle, Tužiteljstvo HNŽ putem nadležnih policijskih agencija provodi određene aktivnosti i na području BiH, te zahtijeva proaktivan pristup MUP-a HNŽ i MUP-a Crne Gore, kao i razmjenu informacija u cilju rasvjetljavanja navedenog kaznenog djela", potvrđeno je za Hercegovina.info iz Tužiteljstva HNŽ.

Na godišnjicu ubojstva objavili smo tekst oko istrage, te nas je više institucija uputilo upravo na Tužiteljstvo HNŽ koje provodi istragu u ovom slučaju. Njihov odgovor smo dobili danas, te ste ga imali priliku pročitati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.