PLANIRANJE UBOJSTAVA Mostarac među onima koji su planirali likvidaciju državnog tužitelja

Policija RS uhićenje ilustracija
Ilustracija

Javnost u Bosni i Hercegovini uznemirila je vijest kako je otkriven plan likvidacije državnog tužitelja Dubravka Čampare kao i načelnika jedne od policijskih uprava u Republici Srpskoj. Ekspresnom akcijom izvršen je pretres zatvora u Vojkovićima gdje je nastajao plan za ubojstvo.

Upravo u zatvoru, kako saznaje Hercegovina.info, pronađen je mobitel na kojem se koristila aplikacija 'Sky', a upravo putem te aplikacije planirano je ubojstvo navedenih osoba. Pronađene su i određene poruke putem kojih je razrađivan plan ubojstva, no o tomu se institucije tek trebaju službeno oglasiti.

Hercegovina.info iz povjerljivih izvora saznaje kako su ubojstvo iz zatvora putem drugih osoba planirali Admir Arnautović Šmrk, Dalibor Railić te Milan Matković. Kako su mediji ranije objavili, izvršen je pretres u zatvoru u Vojkovićima, te u jednoj kući na Sokocu.

U toj kući je pronađena jedna automatska puška i snajper. Pretres je izvršen po naredbi Suda BiH.

Iz Suda BiH je ranije priopćeno kako je Arnautović osumnjičen da je počinio kaznena djela 'Organizirani kriminal', 'Neovlašteni promet opojnim drogama', 'Pranje novca', 'Nasilničko ponašanje' i 'Nanošenje teških tjelesnih ozljeda'. Uhitili su ga službenici MUP-a Sarajevske županije po naredbi Tužiteljstva BiH.

"U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizirane grupe, duže vrijeme vršio kaznena djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga kokain, speed i marihuana sa područja zemlja EU, zapadnog Balkana, kao i prekooceanskih zemlja.

Nakon organiziranog i izvršenog krijumčarenja, opojnu drogu je skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način stjecao protupravnu imovinsku korist u velikim iznosima", priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Railić je osumnjičen za naručivanje ubojstva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića. Također, sumnjiči se za organiziranje ubojstva Mihajla Stupara zvanog Šmit. U Beogradu je 8. svibnja ove godine uhićen Marko Momić (41) koji je osumnjičen za Šmitovo ubojstvo.

Railić je, zajedno sa Veljkom Ugrenovićem i drugima osumnjičen za kaznena djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa 'Neovlaštenim prometom opojnih droga'. Dalibor Railić je uhićen 23. ožujka ove godine.

Pripadnici SIPA-e uhitili su u srpnju ove godine Milana Matkovića, jednog od najtraženijih narko dilera sa Balkana. Matković je uhićen u blizini Trebinja gdje se skrivao posljednjih godina.

Matković je uhićen po nalogu Tužiteljstva BiH i to zbog trgovine narkoticima, piše postal istraga.ba. Njegove su poruke pronađene u aplikacijama Sky i Anom. Kriptovane poruke su brojnim policijskim agencijama u svijetu potvrdile ranije sumnje da je Matković jedan od najvećih narko bossova na Balkanu.

Matković je prvi put u javnost dospio zbog trostrukog ubojstva u Srbiji. Iako je rođen u Mostaru, on je godinama živio u Novom Sadu. U listopadu 2004. godine Matković je u Novom Sadu hicima iz automatske puške ubio Darka Brajovića, iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića iz Kotora, te policajca Centra sigurnosti u Herceg Novom Nebojšu Simovića. U pucnjavi je lakše ranjen Darko Bilić (26), iz Kumbora, vaterpolista novosadske Vojvodine.

Nekoliko dana kasnije, Matković se predao policiji u Mostaru, navodeći da bi ga srbijanska policija ubila prilikom uhićenja. S obzirom na to da je imao bh. državljanstvo, nije mogao biti izručen Srbiji. Suđeno mu je u Mostaru, gdje je priznao krivicu. Županijski sud u Mostaru ga je osudio na 18 godina zatvora.