FOTO  DOBRE VIJESTI Tri tjedna nakon teške nesreće, maloljetnice izašle iz kome, a i prosvjedi su urodili plodom

prometna nesreća Blagaj
hercegovina.info

Više od tri tjedna prošlo je od teške prometne nesreće koja se dogodila na ulazu u mostarsko prigradsko naselje Blagaj (lokalitet Posrt) u kojoj su ozlijeđene ukupno četiri osobe, od kojih su tri maloljetne.

Vozač osobnog automobila BMW F.E. (1945.) je 26. rujna u večernjim satima, na preglednom i ravnom dijelu ceste naletio na tri maloljetnice koje su trenutak prije nesreće izašle iz autobusa i pokušale prijeći cestu.

U naletu automobila, vozač BMW-a i maloljetnica E.S. (2006.) zadobili su lakše tjelesne ozljede, dok su ostale maloljetnice A.B. (2007.) i N.H. (2007.) zadobile teške i po život opasne ozljede.

A.B. je hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Safet Mujić', dok je N.H. hospitalizirana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar. Njih dvije su bile na odjelu intenzivne njege i u stanju kome više dana, međutim zadnjih nekoliko dana njihovo stanje se popravilo.

Za Hercegovina.info su iz Ureda za informiranje SKB Mostar potvrdili da je proces liječenja ozljeđene N.H. (2006.) je u fazi poboljšanja. Hospitalizirana je na Odjelu za dječju kirurgiju SKB Mostar. Upit oko zdravstvenog stanja A.B. smo poslali KB 'Dr. Safet Mujić', međutim službeni odgovor do zaključenja ovog teksta nije stigao. Neslužbeno saznajemo da se djevojka probudila iz kome i da komunicira.

Po naredbi dežurnog tužitelja, automobil je izuzet u krug Policijske uprave Mostar gdje su bila izvršena vještačenja. Zbog glasina da je vozač u trenutku prometne nesreće bio pod utjecajem alkohola, uputili smo upite MUP-u Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) i Tužiteljstvu HNŽ da se očituju po tom pitanju, no tek kratak usmeni odgovor dobili smo iz Tužiteljstva: "Od vozača su izuzeti uzorci krvi i urina, te bi se više informacija trebalo znati nakon pristizanja nalaza". Do danas je za javnost nepoznanica što su nalazi otkrili.

Također, bitno je napomenuti da na spomenutoj lokaciji postoje ugibališta za stajalište autobusa, međutim nema nikakve signalizacije da je to bus stajalište, niti horizontalne niti vertikalne signalizacije.

U međuvremenu na lokaciji gdje se dogodila ova teška prometna nesreća, mještani Blagaja i lokaliteta Posrt organizirali su mirne prosvjede kojima su skretali pažnju kako se na toj dionici ceste automobili kreću velikom brzinom.

Od gradskih vlasti i policije su tražili poduzimanje mjera poput postavljanja usporivača vožnje odnosno tzv. 'ležećih policajaca' ili postavljanje kamere/radara na navedenom dijelu ceste. 

Mirna okupljanja mještana su urodila plodom, te su na tom dijelu ceste postavljena tri 'ležeća policajca' uz postavljenu signalizaciju, a nacrtan je i pješački prijelaz. Od dana prometne nesreće pa do danas u više navrata na toj lokaciji je bio i mobilni radar za kontrolu brzine. Nažalost i ovoga puta vlasti i nadležne službe su djelovale tek kada se nešto loše dogodilo i kada su mještani organizirali prosvjede. Kao u mnogo slučajeva do sada, nije bilo preventivne akcije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.