DETALJI AKCIJE INDEX Uhićeno šest osoba, pronađene diplome, dokumentacija, novac

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (18.03.2024. godine) u operativnoj akciji „Index“ realizirali  pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na  13 lokacija i uhitili šest osoba, priopćeno je poslijepodne iz SIPA-e.

Uhićene osobe su provedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizirani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računala i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Kao što je je i ranije istaknuto ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti s kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Pretresi su realizirani  po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutarnjih poslova Sarajevske županije, Zeničko–dobojske županije, Bosansko – podrinjske županije, Srednjobosanske županije i Hercegovačko – neretvanske županije.