AKCIJA "ZIP" Službenici SIPA-e uhitili još 17 osoba

Uhićenje SIPA
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Tuzlanske županije, pod nadzorom tužiteljice iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, provode aktivnosti uhićenja i pretresa objekata i vozila u okviru akcije kodnog imena "ZIP".

Međunarodna akcija

Aktivnosti su usmjerene prema 17 prijavljenih osoba, koje su osumnjičene za organizirano i kontinuirano krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske, prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizirane grupe, pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili su ilegalne migrante, koji su nakon toga redovnim letovima i aviolinijama dolazili u Bosnu i Hercegovinu, gdje su pripadnici organizirane grupe vršili njihov prihvat, smještaj, kao i pripremu za njihovo dalje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gdje bi u kamionima koji voze robu na područje Njemačke i EU, ostavljali prostor za smještaj migranata, koji bi na taj način bili transportirani prema EU.

Pretresena četiri transporta

Sumnja se da je na navedeni način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata, a agencije za provedbu zakona u BiH i Hrvatskoj, uspjele su otkriti i presresti ukupno četiri transporta, s gotovo 60 ilegalnih migranata.

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predani u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje će postupajuća tužiteljica, odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim koracima i aktivnostima u istrazi.

Partnerske institucije i agencije u R Hrvatskoj, istovremeno provode aktivnosti na terenu, usmjerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriju Hrvatske

Borba protiv ilegalnih migracija jedan je od prioriteta rada Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona, sa skoro svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH.