ZVONKO ZUBAK NE ODUSTAJE Tvornica oružja 'Vitezit' prodana treći put istom kupcu, ali novca još nema

Vitezit

Zvonko Zubak, nekada moćni trgovac naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske, po treći put za posljednjih 18 mjeseci iskazao je namjeru da kupi tvornicu namjenske industrije Vitezit koja je u stečaju.

Krajem kolovoza dostavio je ponudu da ponovno bude kupac Vitezita za 10,8 milijuna KM. Kao opravdanje je naveo probleme s jednom ovdašnjom bankom u transferu novca. Devetog rujjna Odbor povjeritelja ponudu prihvaća, piše Žurnal.

Zubaku je dat rok od 15 dana nakon službenog poziva Odbora povjeritelja upućenog 22. rujna, da uplati navedenu sumu. Kako ni Zubak ni stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović ne žele razgovarati, moramo se osloniti na naše izvore iz Vitezita, koji navode da ne bi bilo iznenađenje da je Zubak već tražio malu odgodu plaćanja ili nešto nižu cijenu!?

Podsjetimo, Zvonko Zubak, odnosno njegova tvrtka "Winsley Defence Group“ koju je registrirao u Odžaku prvi put su "kupili“ Vitezit 1. veljače 2021. Potom je osam mjeseci trajalo čekanje hoće li uplatiti 10,5 milijuna KM. Nakon neizvršene obaveze, u listopadu je organizirana nova prodaja, na kojoj je kupac isti, onaj prethodno bezuspješni.

Žurnal je pisao kako je još 2016. godine tvrtka iz Slovačke „Delta Defence“, tada najveći dioničar poznate francuske tvrtke za proizvodnju opreme za streljiva „Manuhrin“, dostavila pismo namjere o ulaganju 6-8 milijuna eura u zajedničku tvrtku koju su nazvali „Novi Vitezit“. Izabrali su Zvonka Zubaka kao osobu koja će ih povezati s nadležnima u federalnoj vladi. On je zauzvrat tražio udjel u novoj tvrtki. Kada je odbijen, počinje „solirati“ s namjerom da nakon kupnje, preproda Vitezit.

Pitanje svih pitanja je ima li Zubak novac za kupovinu ili ponovno nastupa kao posrednik u ime neke grupacije. On negira da ima podršku HDZ-a iako je poznato da o sudbini, točnije uništavanju ove tvornice odlučujuću ulogu ima HDZ BiH, čiji je Vitezit neslužbeni „plijen“. Istina, imao je tijekom rata Zubak dobre relacije i sa SDA, čijim je logističarima prodavao vojnu opremu, o čemu svjedoče priznanice iz tih vremena.