ZBOG SIGURNOSTI U PROMETU Zastupnici traže da se regulira korištenje električnih romobila

Električni romobil

U posljednje vrijeme, povećana upotreba električnih romobila ili trotineta u Bosni i Hercegovini izazvala je zabrinutost među građanima, vozačima, roditeljima, ali i zastupnicima, što je rezultiralo zahtjevima za dopunom Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u ovoj zemlji.

Prema informacijama koje stižu, zastupnici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija su uputili ovu inicijativu prema Vijeću ministara zbog rastuće popularnosti električnih romobila i njihovog utjecaja na prometnu sigurnost.

Neki zastupnici smatraju da trenutni zakoni nisu dovoljno precizni i adekvatni kako bi regulirali upotrebu električnih romobila. Zato se Vijeće ministara BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zadužuje da u 60 dana u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH kojim će se regulirati status električnih romobila u prometu.

U diskusijama se ističe potreba za preciznijim definiranjem pravila i regulativa koje će se primjenjivati na vozače električnih romobila, uključujući i pitanja vezana za sigurnost prometa. Također se razmatraju i mogući zahtjevi za registraciju električnih romobila te primjena odgovarajućih kaznenih sankcija za kršenje pravila.

Očekuje se da će ova inicijativa izazvati široku debatu u parlamentu Bosne i Hercegovine, a konačna sudbina električnih romobila i njihova regulacija ostaje tema koja će privući pažnju u narednom razdoblju.

Među problemima koje građani najčešće ističu su korištenje električnih romobila od strane maloljetnika, vožnja više osoba na električnim romobilima, smetnje u cestovnom prometu od strane vozača ovih vozila, nered koji ostaje od parkiranih komercijalnih romobila, te nezgode u kojima sudjeluju pješaci i električni romobili.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.