ZATVARANJE U PONOĆ Jesu li za McDonald's bili kobni i ćevapi?

McDonalds Mostar

Lanac restorana brze hrane McDonald's u ponoć će, nakon punih jedanaest godina, prestati s radom u Bosni i Hercegovini (BiH), budući da je ta kompanija oduzela licencu za rad franšizi zbog niza skandala. 

"Da, istina je. McDonald's prestaje s radom od subote zbog niza problema. Portali su naveli točnu informaciju", rekao je za Hinu donedavni zaposlenik lokalne franšize McDonald'sa. 

Dugovanja za najam prostora

Problemi su nastali kada je Županijski sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom prosinca naložio povrat Raiffeisen banci jednoga prostora u kojemu se nalazio McDonald'sov restoran. Lokalni mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola milijuna eura, prenosi Index.

Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald's, no nisu objavili koliki je iznos duga u pitanju. 

Nepravilnosti i kriminal

N1 televizija je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i kriminala, uprava kompanije za Europu McDonald's raskinula ugovor s lokalnom franšizom, zbog čega se niz restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru zatvara od subote. 

Portal Raport, pak, navodi kako se BiH na taj način našla u društvu s Rusijom i Bjelorusijom. Tamo je McDonald's zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom, a u BiH "zbog kriminala i javašluka", naveli su.

I niz drugih medija u BiH objavio je informaciju o zatvaranju McDonald's restorana u BiH nakon punih 11 godina rada, dok se iz McDonald'sa o tome nisu oglašavali. Ni od vlasnika franšize za BiH još uvijek nema službenih informacija o zatvaranju restorana. 

"Mislim da je dugoročna odluka o odlasku s tržišta BiH"

N1 BiH je u pokušaju da dobije više informacija o zatvaranju razgovarao s Borivojem Simićem, urednikom portala Indikator.ba koji je i ranije pisao o poslovanju McDonald'sa u BiH. On smatra da je ovo strateška dugoročna odluka o napuštanju tržišta.

"Očekivanja su vjerojatno veća nego što naše tržište može pružiti. Činjenica je da se McDonald's u BiH sporo razvijao i da stvari nisu išle u željenom pravcu", objasnio je Simić. S obzirom na to da postoji mogućnost, koja se neslužbeno spominje, da se pojavi novi vlasnik franšize, Simić kaže da je to moguće, ali malo vjerojatno. 

"To se ne može u potpunosti isključiti, mislim da nije problem franšiza, nego da je to pitanje tržišta", naveo je Simić za N1.

U McDonald'su u Sarajevu večeras se stvaraju velike gužve

Inače, večeras se u poslovnicama McDonald'sa u Sarajevu stvaraju velike gužve. Na drive-inu je kolona automobila, a i u restoranu su redovi ljudi. 

Prvi restoran McDonald'sa otvoren je 2011. u Sarajevu, a u Mostaru je otvoren 2012. godine. Posljednji objekt McDonald'sa u Bosni i Hercegovini otvoren je 2020. godine, u sarajevskom naselju Šip.

Nisu mogli parirati ćevapima?

Poslovanje McDonald'sa u BiH i prije je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjoj Luci i Tuzli.

Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je McDonald's preskup za uvjete koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.