ZAPOŠLJAVANJE NA SUDU Prvo im privatno davala sate, kasnije bila dio Povjerenstva za prijem

Općinski sud Mostar
Hercegovina.info

Na nedavno završenom natječaju za više referente - asistente sudaca na Općinskom sudu u Mostaru primljene su osobe koje su već bile zaposlene ugovorom o djelu ili one koje imaju stranačku poleđinu. No ono što posebno frustrira kandidate koji nisu primljeni su njihovi navodi da su primljeni bili obučavani za natječaj kod zaposlenice suda Dunje Jazvin koja im je davala privatno sate, a kasnije bila dio Povjerenstva.

Od Općinskog suda zatražili smo objašnjenje zašto se njihova zaposlenica u tom slučaju nije izuzela iz natječajne procedure budući da već od ranije poznaje kandidate kojima je njezina obuka uvelike pomogla, a kasnije ih ocjenjivala u istoj kategoriji na testu.

"Radi Vaše potpune informiranosti ovaj Sud je kao stručne osobe za pomoć Povjerenstvima kod testiranja za radno mjesto višeg referenta-asistenta suca (daktilografa) do prije nekoliko godina bio angažirao umirovljenu profesoricu daktilografije iz bivše Upravne škole i Ekonomske škole Zdenku Ćurić (dok joj je zdravlje nije narušeno), kao i pokojnog profesora Zvonku Čičevića koji su bili profesori mnogim kandidatima koji su sudjelovali na našim natječajima i bili primani u radni odnos isključivo radi postignutih rezultata na testiranju, te se ovakva pitanja objektivnosti nikada nisu postavljala", kazali su za hercegovina.info iz Općinskog suda u Mostaru te naglasili da se na upite ove vrste obraćamo osobama na koje se upit odnosi.

Također, tvrde da se radi o osobi koja je poznata po beskompromisnoj objektivnosti.

"Dunja Jazvin kao dugogodišnji zaposlenik suda, pored svoje kvalifikacije za testiranje ovih kandidata, poznata je po svojoj beskompromisnoj objektivnosti i točnosti u radu i poštivanju radnih obaveza i nikada do sada nijedan kandidat nije stavio primjedbu na njenu objektivnost, a svaka grupa kandidata je prilikom testiranja posebno pitana ima li primjedbi na rad i sastav Povjerenstva ili drugih primjedbi. Primjedbi nije bilo, a što je konstatirano i zapisnički. Konačno, na dostavljene obavijesti kandidatima nije uložena nijedna žalba, te su rješenja o prijemu postala konačna", zaključili su nam u svom odgovoru.

Podsjetimo, među primljenim kandidatima nalaze se Tarik Veledar, Amela Vrače, Adna Šabanović i Deni Miličević. Veledar je brat od zaposlenika Suda, a Miličević je već od ranije bio zaposlenik i ovim je natječajem samo formalno i službeno uredio svoj status kao i njegova nova-stara kolegica Amela Vrače koja je već bila asistent na Sudu. Vrače je bila visokopozicionirani kandidat stranke NES (Narodni europski savez) na proteklim izborima, a poziciju asistenta sucu dobila je i Adna Šabanović koja je nevjesta Harisa Šabanovića, predsjednika Asocijacije mladih SDA te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po pitanju ovog zapošljavanja Hercegovina.info će podnijeti pritužbu Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.