VUČIĆ Kolektivni zapad je protiv nas, doći će do pokušaja ukidanja Republike Srpske

Aleksandar Vučić
Hercegovina.info

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večerašnjem obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji, jer zbog svoje geopolitičke pozicije plaća visoku cijenu.

Progon Srba sa sjevera Kosova brutalno je pripremljen, a s druge strane čuje se "organizirana šutnja", rekao je Vučić. Najavi je i da će krajem travnja na dnevnom redu biti i rezolucija o genocidu u Srebrenici koju pripremaju Bošnjaci.

"Kada su nam zamjerali što se na dnevni red pokušava staviti protupravna NATO agresija, dvojica ambasadora su nam rekla da se 25 godina vraćamo u prošlost, a sada nas u prošlost vraćaju 29 godina. U Srebrenici se dogodio užasan zločin", rekao je Vučić uz napomenu da se rezolucija najavljuje zbog pritiska na Srbiju i ideje da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske i neovisne politike.

Kaže da je drugi razlog taj što ne mogu "u potpunosti da podrže Palestince zbog podrške Izraelu, pa su našli muslimane koje mogu da podrže".

"Kolektivni Zapad će biti protiv nas"

"Zbog toga će kasnije tražiti ratnu odštetu od Republike Srpske", rekao je Vučić i dodao da će "biti teško" obraniti poziciju Srbije, jer će "kolektivni Zapad biti protiv". 

Kaže da će "dan kasnije" zapadni moćnici tvrditi da po njima "genocidne tvorevine" ne mogu postojati.

"Po Dejtonskom sporazumu Republika Srpska mora postojati i nitko je nema pravo ukinuti. Jasno vam je s čim ćemo se suočiti. Odmah idući dan, na osnovu neobavezujuće presude, tražit će i ratnu odštetu od Srbije i sve drugo što su najavljivali. Samo vam hoću reći u kako tešku situaciju zapadne sile žele da nas dovedu", rekao je. 

"Mi ćemo se boriti, mali smo, sve te sile su protiv nas. Oni moraju skupiti dvije trećine za to, ali bit će teško za nas", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da je Srbija na europskom putu, i da od tog put nije odustala, ali i da će situacija biti sve teža i kompliciranija.

"Nalazimo se u teškoj političkoj situaciji, tri su razloga"

Vučić kaže da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji. “Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cijenu“, rekao je Vučić.

Riječ je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog vojne neutralnosti, zbog odnosa prema ratu u Ukrajini i pozicije u kojoj Srbija osuđuje napad na suverenu zemlju, ali se ne želi pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Treći razlog je da zapadne zemlje osjećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje će se zasnivati na onome što se nesretno naziva "kosovski presedan", rekao je Vučić.

“Upravo zato potrebno je sve to skloniti iz ruku ili kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i tu se Srbija i srpski narod nerijetko nađu na meti ne samo Prištine, već i svih onih koji su ih podržavali“, rekao je Vučić.