VRIJEME Meteorolozi za Mostar izdali narandžasto upozorenje; Pridržavajte se preporuka

Sunce preporuka
Hercegovina.info

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u srijedu se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme, uz dnevnu temperaturu zraka od oko 35 stupnjeva Celzija. Jutro će biti vedro ili uz malu oblačnost, u većini predjela toplo, a u pojedinim mjestima na sjeveru i jugu bit će i tropska noć.

Tijekom dana sunčano i veoma toplo vrijeme, priopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Dnevna temperatura zraka bit će od 27 do 33 stupnja, a na jugu i sjeveru oko 35 stupnjeva Celzija. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Za srijedu za područje Mostara izdato je narandžasto upozorenje zbog najviše dnevne temperature od 36 do 39 stupnjeva Celzija.

Prema meteoalarmu, za područje Banjaluke, Foče, Prijedora, Trebinja i Višegrada izdato je žuto upozorenje zbog maksimalne temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva Celzija, a za područje Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Livna zbog maksimalne temperature oko 32 stupnja Celzija, te za područje Mostara zbog maksimalne temperature zraka oko 35 stupnjeva Celzija.

Žuto upozorenje u srijedu je na snazi za područje Bihaća, Sarajeva i Tuzle zbog maksimalne temperature od 32 do 35 stupnja Celzija, a za područje Livna zbog temperature od 32 do 34 stupnja Celzija. Za područje Mostara je na snazi narandžasto upozorenje zbog ekstremno visoke temperature koja će biti između 36 do 39 stupnja.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno i da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez. Narandžasto upozorenje znači da vrijeme može biti opasno, te da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Stručnjaci preporučuju: - rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla;
- pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

- Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.);
- Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
- Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.
- Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. 'smoothie' ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Također, stručnjaci preporučuju da se sklonite u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću. Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi). Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17 sati. Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.