VRIJEME CURI Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla na sivu listu

Johann Sattler
Fena

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini poziva Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

"Pozivamo Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da zakaže sjednicu sljedeći tjedan na kojoj će usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s europskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte", priopćeno je iz Ureda EU u BiH.

Razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u tjednu od 12. do 16. veljače jest to što Komitet MONEYVAL Vijeća Europe dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. veljače 2024. godine, radi procjene je li BiH postigla zadovoljavajuću razinu standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

"Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. veljače, isti neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za financijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se Bosna i Hercegovina naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sustavu za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma", podsjećaju iz Ureda EU u BiH.

Stavljanje na liste bi imalo političke, ekonomske i financijske posljedice za BiH, te bi utjecalo na pristup međunarodnim financijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

"Pored toga, Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od strane predsjednice von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Europsko vijeće u ožujku razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU također uključuje i posvećenost europskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti", priopćeno je iz Ureda EU u BiH.