VLASENICA Vlast podijelila otkaze vatrogascima koji su se pobunili

Vlasenica,vatrogasci,otkazi

Nakon što je početkom godine SO Vlasenica na prijedlog načelnika Miroslava Kraljevića ukinula Vatrogasnu jedinicu u ovom mjestu, a zaposlene podvela pod status neraspoređenih, početkom tjedna su dobili obaveštenje o otkazu. Vatrogasnu djelatnost će, kako sada stvari stoje, prepustiti komunalnom poduzeću.
Bivši vatrogasac Siniša Purtić je 12. lipnja dobio otkaz sa rokom od 75 dana. U rješenju stoji i da ima pravo na otpremninu u iznosu od 1500 maraka. Uslijedilo je to nakon četiri mjeseca statusa neraspoređenosti.

Kao što je Direkt pisao, SO Vlasenica je krajem prošle godine donijela odluku da ukine Vatrogasnu jedinicu u ovom mjestu. U prijelaznom periodu do formiranja Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD), rečeno je tada, od požara bi Vlasenicu branila VSJ iz Milića.

Po svemu sudeći, odustalo se od DVD-a, a zaštita će biti povjerena Javnom komunalnom poduzeću (JKP) u Vlasenici.

Na posljednjoj sjednici Skupštine općine izmjenjen je statut ovog poduzeća.

“Imali smo tri dopune dnevnog reda koje se odnose na izmjenu odluke i statuta JKP Vlasenica, odnosno izvršena je dopuna djelatnosti”, rekao je predsjednik SO Goran Đurić. “Poduzeće ima ambicije da se bavi dodatnim djelatnostima, a odluke i prijedloge njihovog Nadzornog odbora danas smo usvojili i nadamo se da će u narednom periodu ovo poduzeće uspješno poslovati kao i u prethodnoj godini”, izjavio je Đurić za portal Vlasenica 24.

Siniša Purtić tvrdi da je ovo samo zadovoljavanje forme jer su odluke o ovome donesene početkom travnja kada je u okviru JKP formiran odjel koji bi trebao biti zadužen za protupožarnu zaštitu.

“Oni su već primili trojicu kolega koji ih nisu tužili i pet novih radnika, ali oni ne ispunjavaju uvjete da se bave ovim poslom. Zakon o zaštiti od požara regulira način na koji se formiraju i profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljna vatrogasna društva. Ali, u Vlasenici se ne obaziru na zakon i mišljenje institucija. Sad retroaktivno mijenjaju statut da bi ga prilagodili onome što je već urađeno”, kaže za Direkt Siniša Purtić i dodaje da je po njemu logičan izbor poduzeća jer je na čelu JKP Vlasenica Aleksandar Kraljević, rođak aktualnog načelnika.

"Zanima nas šta će na ovo reći Okružni privredni sud budući da se JKP bavi uslužnom djelatnošću. Sumnjam da proširenje djelatnosti u ovom slučaju može biti u skladu sa zakonom", kaže Purtić

U međuvremenu, sudski procesi teku. Vatrogasci su početkom godine podnijeli kaznene prijave protiv načelnika, a sada će ga tužiti i zbog otkaza koje su, tvrde, dobili samo zato što su inzistirali da se poštuju prava definirana Kolektivnim ugovorom.

“Ovo je očigledan nastavak zastrašivanja vatrogasaca u Republici Srpskoj počinjen od određenih osoba koje suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru žele da određuju tko su podobni, a tko nepodobni radnici kojima će se oduzeti sva zakonska prava. Posebno je opasno ponašanje načelnika i drugih osoba u Općini Vlasenica koji su ukinuli Vatrogasnu jedinicu, ostavljajući sve građane Općine Vlasenica bez zaštite usljed požara”, rekao je za Direkt sredinom siječnja Din Tešić koji pro bono zastupa vatrogasce iz Trebinja i Vlasenice.

Vlasenica je uz Trebinje jedina lokalna zajednica u kojoj su se vatrogasci pobunili što je odbila da primjeni Posebni kolektivni ugovor kojim su u cijeloj RS izjednačene plaće u ovoj oblasti obrazlažući to nedostatkom novca i prevelikim teretom za proračun.