VLADA FBiH USVOJILA NACRT ZAKONA Nedjelja i praznici neradni dani za trgovce

trgovina
Arhiva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila nacrt novog zakona o unutarnjoj trgovini, a kojim se tretira i rad samih trgovina.

Kako je priopćeno, riječ je o potpuno novom zakonu kojim se uređuje ova oblast, a koji je usklađen s aktima Europske unije. Između ostalog, nacrtom novog zakona je utvrđeno da:

Radno vrijeme prodajnih objekata samostalno određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno;

Prodajni objekti su zatvoreni nedjeljom i u dane praznike s tim da Vlada FBiH može odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obujmu.

Prethodne dvije odredbe se neće primjenjivati na:

Cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji su u sklopu željezničkih i autobuskih stanica i aerodroma, benzinskih crpki, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima;

Dragstore čije je radno vrijeme od 00:00 do 24 sata svaki dan;

Otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i boksovima na tržnicama na malo;

Prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i boksovima izvan tržnica na malo;

Prodaju organiziranu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi;

Prodaju putem internetskih trgovina, prodaju putem automata te prodaju u proizvodnim objektima obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

U Vladi FBiH su ukazali da se istaknute dvije odredbe neće primjenjivati ni u vrijeme proglašenja elementarne nepogode i izvanrednog stanja kada radno vrijeme prodajnih, magacinskih i uredskih objekata određuje Federalne uprava civilne zaštite (FUCZ). Najavili su da će ovim zakonom biti regulirana i internetska prodaja.

Nacrt novog zakona najprije treba razmotriti Parlament FBiH. Ako parlamentarci prihvate nacrt zakona, slijedi javna rasprava o nacrtu zakona nakon koje će biti utvrđen prijedlog zakona. Ako parlamentarci usvoje prijedlog zakona, onda se on može primjenjivati.