VIKEND U HERCEGOVINI Promjenjivo oblačno sa čestim kratkotrajnim pljuskovima, izdano narančasto upozorenje zbog vjetra

Duvanjsko polje
Ante Romić

Vrijeme u Hercegovini za nadolazeći vikend za čitatelje Hercegovina.info prognozira Ilija Sušac sa Hercegovina.meteo.

Kako smo i najavili, snijeg se sinoć spustio na oko 900 m.n.v., no zbog tople podloge snježni pokrivač se danas zadržavao tek iznad 1200 m.n.v., dok je u ostatku Hercegovine prevladavalo promjenjivo uz lokalne pljuskove. 
Ni petak neće proteći bez bar malo kiše, koja je najvjerojatnija od sredine dana i tijekom poslijepodnevnih sati i to u obliku kratkotrajnih pljuskova. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vjetar će u drugom dijelu dana okrenuti smjer na južni, što je najava još jedne epizode turbulentnog vremena za nadolazeći vikend, a posljedica je to premještanja još jedne duboke ciklone s Atlantika. Jutarnje temperature zraka će kretati od -1°C do 5°C, a dnevne od 7°C do 14°C. 
Subota od jutarnjih sati donosi vrlo nestabilno vrijeme, uz čestu pojavu kiše i pljuskova, koji na jugu i istoku Hercegovine mogu biti izraženiji, pa opet praćeni i u obliku jačeg grmljavinskog nevremena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jugo će biti većinom umjereno jačine, osim u višim brdsko-planinskim predjelima i na neumskom području, gdje može biti umjereno jakih do jakih udara. Jutarnje temperature zraka od 3°C do 9°C, a dnevne od 6°C do 13°C. 
Nedjelja uglavnom promjenjiva oblačna, a tek rijetko može pasti koja kap kiše, ili kratkotrajni pljusak.  Glavna odlika vremena drugog dana vikenda bit će jako do olujno jugo, koje u višim brdsko-planinskim područjima može imati i orkanske udare. Uslijed fenskog efekta južnog vjetra, noćne i jutarnje vrijednosti temperatura značajno iznad prosjeka, pa će se kretati većinom između 6°C i 12°C, a dnevne od 8°C do 16°C. 
Noć na ponedjeljak, te u prvom dijelu ponedjeljka preko našeg područja premjestit će se jaka fronta, koja bi ponovno donijela veliku vjerojatnost od izraženijeg grmljavinskog nevremena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.